Itä-Suomi johtaa kantelutilastoja vanhusten ja terveydenhuollon asioissa

Satu Ylönen

Sosiaalihuoltoon liittyvien ilmoitusten ja kanteluiden määrät sekä Valviraan että Aviin ovat lisääntyneet huomattavasti vuoden aikana noin 800 kappaleeseen. Useimmissa osissa Suomea kantelut ovat kolminkertaistuneet, mutta Itä-Suomi johtaa tässä tilastossa: täällä vanhuspalveluihin sekä muihin terveydenhuollon palveluihin liittyvät kantelut ovat viisinkertaistuneet vuoden aikana.

Syitä tähän on monia. Laitosten omavalvonta pettää tai kunnollista omavalvonta-suunnitelmaa ei edes ole, lääkitysturvallisuudessa on ongelmia, samoin kuin aivan perusturvassa on huomattavia puutteita ja ongelmia: ei ole ammattitaitoista, osaavaa eikä riittävää hoivaa.

On huomionarvoista, että tähän ei liity henkilöstömitoitus, vaan useimmiten esimiestoiminnan vaje ja osaamattomuus sekä lääkäripalveluiden riittämättömyys. Mikäli lääkäri hoitaa vanhusta etänä edes näkemättä häntä, tuo on erittäin uskottavaa.

Samoin usein ravitsemus on retuperällä. Vanhukset tarvitsevat aivan samanlaista ruokaa kuin me muutkin ihmiset. Ei pelkällä perunavellillä tai kalakeitolla pärjää. On oltava kasviksia ja hedelmiä ja marjoja jatkuvasti saatavilla. Samoin kunnollista, proteiinipitoista ruokaa.

Tarkoitushan ei liene hoivamaksulla tehdä bisnestä (varsinkaan kuntien tuella), vaan käyttää asiakkaalta saadut asiakasmaksurahat nimenomaan asiakkaan hoivaan, turvaan ja ravitsemukseen? Minulla on omakohtaisia kokemuksia läheisen laitoshoidosta, joten tiedän, mistä puhun.

On hyvä, että ihmiset ovat vihdoin valveutuneet näissä asioissa, eikä terveyden- ja sosiaalihuollon puolella saa tehdä ihan mitä tahansa. Kuluttajakaupassakaan ei tarvitse pitää rikkinäistä/viallista tuotetta ja maksaa siitä, vaan joko siitä saa rahat pois tai uuden tilalle. Mitä asiakas saa hoitovirheestä tai virheellisestä lääkinnästä? Hän maksaa joka kerran uudelleen, kun hän joutuu menemään lääkäriin hoidattamaan virheellistä lääkintäänsä tai väärää hoitoaan. Näin ei voi jatkua.

Uskallan luvata, että yksi tulevaisuuden tärkeimpiä aloja tulee olemaan terveydenhuolto- ja hyvinvointioikeus, jota itsekin opiskelen.

Tällä alalla ei vielä ole ollenkaan tarpeeksi tekijöitä eikä osaajia.

Kommentoi