Pk-yritysbarometri: Pieksämäen seudulla positiivisimmat suhdanneodotukset

Pieksämäen seutukunnalla suhtauduttiin suhdannekehitykseen selvästi myönteisemmin kuin muualla Etelä-Savossa. Santra Hallenberg

Kari-Pekka Issakainen

Etelä-Savon Pk-yritysten suhdannenäkymät ovat heikentyneet viime syksystä ja vuoden takaisesta tilanteesta. Tiedot käyvät ilmi tiistaina julkistetusta kevään 2020 Pk-yritysbarometristä. Maakunnittain tarkasteltuna suhdannenäkymä on samankaltainen kuin naapurialueilla, tosin Kymenlaakson ja Pohjois-Karjalan yritykset kokevat näkymän selvästi heikommaksi.

Yleisiä suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku on Etelä-Savossa +4, kun se viime syksynä oli vielä +10. Vuosi sitten saldoluku oli +14.

Selvästi positiivisimmin suhdannekehitykseen suhtauduttiin Pieksämäen seutukunnalla (+40) ja vastaavasti pessimistisimmin Mikkelissä (-12). Koko maan tasolla näkymät ovat heikentyneet, mutta eivät lainkaan yhtä voimakkaasti. Yhä harvempi uskoo siis siihen, että suhdanne olisi paranemassa.

Arvio henkilökunnan määrän kehityksestä on myös heikompi kuin syksyn mittauksessa ja merkittävästi heikompi kuin vuosi sitten. Saldoluku on nyt enää +1, kun se syksyllä oli vielä +6 ja vuosi sitten +14. Naapurimaakunnista positiivisin suhtautuminen henkilöstömäärän kehitykseen on Keski-Suomessa ja Päijät-Hämeessä. Koko maan saldoluvuksi muodostui +9.

Liikevaihdon kehitystä koskevat odotukset (+14) ovat Etelä-Savossa selvästi heikommat kuin syksyllä (+29) tai vuosi sitten (+31). Kuitenkin verrattuna muihin Itä-Suomen maakuntiin, on Etelä-Savon yritysten odotukset selvästi positiivisemmat Pohjois-Savoa lukuun ottamatta. Myös odotukset kannattavuuden suhteen ovat jatkaneet laskumaan. Suunta on laskeva myös koko maan osalta.

Keskustelu