Todella outo näkemys

Sakari Mattila

Maija Kuivalainen kirjoitti (Pieksämäen Lehti 21.3.2020) virantoimituksen velvoituksesta. Kirjoituksessaan Kuivalainen kertoi Kestävä Pieksämäki -ryhmän päätöksestä järjestää lakkotapahtuma 13.3.2020.

Kuivalainen moittii kirjoituksessaan lähes kaikkia Pieksämäen opetustoimessa työskenteleviä, koska viranhaltijat eivät toimineet hänen mielensä mukaisesti, eli eivät automaattisesti vieneet hänen viestiään eteen päin.

Kuivalainen kirjoittaa, että koulujen toimintakulttuuri ei ole toimiva, jos koulut eivät suostu yhteistyöhön koulun ulkopuolisten yhteisöjen ja asiantuntijoiden kanssa, vaikka uusi opetussuunnitelma sen linjaa. Kirjoituksen mukaan pieksämäkeläisillä nuorilla ei ole mahdollisuutta kasvaa eettisesti vastuukykyisiksi ja aktiivisiksi kansalaisiksi.

Vaikka minulla ei enää kouluikäisiä lapsia olekaan, en tuota moitetta niele. Se, että opetustoimi ei automaattisesti ole ilmastoahdistuneen käsikassara, ei tee sen edustajista huonoja ihmisiä, toisin kuin kirjoituksessa annetaan ymmärtää.

Mielestäni Kuivalaisen pitäisi mennä seuraavan lukuvuoden alussa vierailemaan Pieksämäen kouluissa ja tutustua kaikkien opetustointa edustavien työtehtäviin. Uskon, että jokainen heistä mielellään kertoo mitä kaikkea heidän työhönsä kuuluu.

Kestävä Pieksämäki -ryhmä päätti järjestää lakkotapahtuman, eli joukkokokouksen perjantaina 13.3. Maanantaina 16.3. hallitus ja tasavallan presidentti linjasivat, että koronaviruksen vuoksi maassa vallitsevat poikkeusolot. Ne astuivat eduskunnan yksimielisellä päätöksellä voimaan keskiviikkona 18.3.

Poikkeustilan vaatimat rajoitukset ovat meidän kaikkien tiedossa.

Kuivalaisen näkemys Pieksämäen opetustoimesta on todella erikoinen. Suomi on ensi kertaa sotien jälkeen julistettu poikkeustilaan, joten ihmetellä pitää miten hän edes kehtaa tässä tilanteessa kirjoittaa tuollaista.

Toivottavasti kirjoituksesta keskustellaan Kestävä Pieksämäki -ryhmässä, koska tuollainen kirjoittelu voi saattaa koko ryhmän vähintäänkin outoon valoon.

Keskustelu