Karhu on kuningas

Sakari Mattila

Pieksämäen Lehti uutisoi (20.5.2020) Pieksämäellä häiriköivistä karhuista. Emokarhun ja kahden pennun liikuskelu talojen pihapiireissä ei itse asiassa ole uutinen. Todennäköisesti sama kolmikko on tunkeutunut koko viime kesän pihapiireihin haittaamaan ihmisten kotielämää. Jos niiden tilalla olisi ollut kolme humalaista ihmistä, olisi heidät kiireen kyytiä paiskattu poliisiautoon. Mikäli tilanne olisi toistunut, heille olisi viimeistään silloin kirjoitettu sakot kotirauhan rikkomisesta.

Häiritsevän käyttäytymisen jatkuessa ihmiskolmikko olisi haastettu käräjille, jossa olisi nuijittu tuomio ja kärsimyskorvaukset asianosaisille. Lain mukaan kotirauhan rikkominen toteutuu jo mikäli henkilö tai henkilöt kiellosta huolimatta palaavat talon pihamaalle kotirauhaa häiritsemään.

Pieksämäellä karhukolmikkoa on useampaan kertaan ajettu pois pihapiireistä. Ruokaa ihmisten jätesäilöistä pennuilleen saalistamaan opettava karhuemo on pentuineen siirtynyt kylästä toiseen, joten kansalaisten piina jatkuu. Yksittäisenkin karhun kohdalla sietokynnystä koeteltiin muutama vuosi sitten Lieksassa. Karkoitetun karhun palattua pihapiiriin, poliisi kehoitti aseentonta miestä ajamaan karhun pois kattilan kansia paukuttelemalla.

Poiisi voi harkintansa mukaan antaa luvan häiritsevästi käyttäytyvien, eli toistuvasti pihapiireihin palaavien petoeläinten ampumiseen. Pieksämäen tapauksessa sitä ei ole tehty mukana olevien pentujen vuoksi.

Lainsäätäjä ei näytä ymmärtävän, että karhu on viisas eläin joka muistaa kyllä emonsa opetukset. Se tuo myöhemmin omat pentunsa samoille apajille.

Kovasti ihmettelin tuollaista meininkiä jo viime kesänä. Vaikka karhu ei yleensä ole ihmisille vaarallinen, se hyökkää epäröimättä mikäli ihminen omalla pihallaan sattuu emon ja pentujen väliin. Omasta mielestäni toistuvasti pihoissa pyörivä karhu pitäisi ampua pentuineen päivineen.

Koska en ole mikään karhujen vihaaja, olisi minulla toinenkin ajatus. Luonnonvarakeskuksen mukaan karhuja on Suomessa yli 2000. Karhut siirrettäisiin, eli jaettaisiin kuntiin asukasmäärän mukaan. Kuusisataa karhua siirrettäisiin maan suurimpiin kaupunkeihin Helsinkiin, Espooseen, Tampereelle ja Vantaalle, joiden asukasluku on yhteensä 1,4 miljoonaa.

Takaan, että jo tuolla siirrolla tilanne paranisi Pieksämäen lisäksi koko Itä-suomessa.

Muinaiset suomalaiset pitivät taikauskossaan karhua metsän kuninkaana. Karhun kaatamisen jälkeen pidettiin peijaiset kuninkaan lepyttelemiseksi.

Jos Pieksämäellä häiriköivästä karhuperheestä tehtäisiin selvää oman käden oikeudella, siitä vasta peijaiset syntyisivätkin. Valtio voisi pahimmassa tapauksessa lepytellä kuningasta määräämällä ampujalle 24 500 euron korvausmaksun. Tuon päälle tulisivat käräjäkulut, sakot ja asekin menisi valtiolle.

Vaikka taikausko karhuun on vuosisatojen kuluessa hellittänyt, se todellakin on kuningas.

Kommentoi