Koulunpäättäjäisten takia viikonlopusta voi tulla pitkästä aikaa levoton

Poliisit mittasivat vastaan tullelle autolle kovan ylinopeuden. Johanna Erjonsalo

Asta Tenhunen

Poliisi arvioi, että koulunpäättäjäisten juhlinta näkyy ensi viikonloppuna kaupungilla Savossakin, vaikka poliisi toivoo, että nuoret ja aikuiset noudattaisivat edelleen valtioneuvoston suosituksia koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Suositusten mukaan isojen väkimäärien kokoontumisia tulisi välttää ja turvaväliä pitää kaikkiin oman lähipiirin ulkopuolisiin.

– Itäsuomalaiset noudattivat hyvin rajoituksia ja suosituksia esimerkiksi vappuna ja olisi kaikkien yhteinen etu, että sama suhtautuminen vielä jatkuisi, ylikomisario Hans Vuoti Itä-Suomen poliisista sanoo.

– Koronapandemiaa ei ole vielä selätetty, vaan nykyinen hyvä tilanne voi vielä muuttua toisenlaiseksi.

Hyvällä säällä nuoria saattaa silti kerääntyä etenkin lauantaina Kuopiossa Valkeisenlammelle ja Väinölänniemelle ja muissakin kaupungeissa kaupunkikeskustoihin tai suosituimpiin rantapuistoihin. Osa nuorista voi kokoontua juhlimaan koulunpäättäjäisiä jo edellisenä lauantainvastaisena yönä ja valtaosa sunnuntain vastaisena yönä.

Vuotin mukaan poliisi on varannut partioita normaalia enemmän töihin. Työvuorossa on myös poliisin ennalta estävän toiminnan työntekijöitä.

Osassa kaupungeista myös kaupungin nuorisotyöntekijät tai nuoria auttavien järjestöjen työntekijät jalkautuvat kaupungille tapaamaan nuoria. Esimerkiksi Varkaudessa nuorisotyöntekijät aikovat tavata nuoria usean tunnin ajan vilkkaimpaan ilta-aikaan Hertunrannassa.

Perinteisesti paljon on kiinni myös säästä, näkyykö koulunpäättäjäisten vietto katukuvassa.

Vuotin mukaan poliisi puuttuu jo ennen viikonloppua alkoholijuomien välittämiseen alaikäisille.

– Jos alaikäiseltä löytyy alkoholijuomia, poliisi tekee asiasta lastensuojeluilmoituksen.

Nuori viedään usein silloin kotiin tai vanhemmat soitetaan hakemaan lapsensa kaupungilta.

Kommentoi