Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Vedenjakareitistö on Pieksämäen kruununjalokivi

Pieksämäen Vedenjakajareitistö on monella tavalla vertaansa vailla oleva retkeilykohde, joka tuo paikkakunnalle kulkijoita myös oman paikkakunnan ulkopuolelta. Harjumaisemien, hiekkakankaiden ja kauniin suoluonnon keskellä kulkevan Vedenjakareitistön monet mahdollisuudet ovat suomalaista luontomatkailua parhaimmillaan. Siksi on täysin perusteltua sanoa, että Vedenjakajareitistö on Pieksämäen oma kruununjalokivi. Siitä täytyy pitää huolta ja sen arvoa tulee vaalia niin, että se säilyy myös tulevien sukupolvien käytössä.

Roskaaminen ja muu piittaamattomuus jättävät jälkiä, jotka eivät lisää viihtyvyyttä.

Reitistö tarjoaa hienot puitteet niin jalkaisin tapahtuvaan retkeilyyn kuin myös maastopyöräilyyn. Koronavuosien aikana suomalaiset innostuivat retkeilystä ja ulkoliikunnasta ennätyksellisen paljon, ja suuntaus tuntuu jatkuvan vaikka pandemia on jo taakse jäänyttä elämää.

Pieksämäen kaupunki on äskettäin tehnyt sopimuksen Vedenjakajareitistön kunnossapidosta Bovallius-palveluiden kanssa vuoden 2025 loppuun asti. On hienoa ja tärkeää, että reitistön kunnossapito pystytään pitämään vahvasti paikallisissa käsissä. Näin sen merkitys ja arvo vain entisestään korostuvat. Monen vuoden ajan Vedenjakajareistiön kunnossapidosta vastasi Pieksämäen Seudun Liikunta ry, mutta se päättyi viime vuoden alussa kun yhdistys ajautui konkurssiin. Viimeisen vuoden ajan reitistön kunnossapidosta on huolehdittu kaupungin omana työnä sekä yhdistysten ja talkoolaisten yhteistyönä. On kuitenkin parempi, että kunnossapito on vahvasti yhden toimijan käsissä.

Yksittäisen retkeilijän vastuuta ei myöskään sovi unohtaa. Roskaaminen ja muu piittaamattomuus jättävät jälkiä, jotka eivät lisää viihtyvyyttä. Siksi on tärkeää, että jokainen retkeilijä kuljettaa omat roskansa pois luonnosta ja vie ne niille kuuluviin paikkoihin.