Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Polttoaineen hintoja alas

Toivon hallitusneuvotteluista lopputuloksena polttoaineen hinnan alentamista. Toivottavasti vaalit voittaneet puolueet uskaltavat alentaa jakeluvelvoitetta, joka vähentää liikennepolttoaineiden kuluttajahintoja tai ainakin niiden nousupainetta, koska uusiutuvilla polttoaineilla on korkeammat tuotantokustannukset kuin fossiilisilla polttoaineilla.

Viime vuonna jakeluvelvoite oli 12 prosenttia ja tänä vuonna se on 13,5 prosenttia. Nykylain mukaan ensi vuonna jakeluvelvoite nousee 28 prosenttiin. Kaikkiaan velvoite on nousemassa asteittain 34 prosenttiin vuonna 2030. Jos mitään ei tehdä, niin dieselin litrahinta saattaa nousta ensi vuonna 15 senttiä ja bensiinin 20 senttiä jakeluvelvoitteen korotuksen takia. Tämä kallistaa ruuan hintaa ja muita kuljetettavia tuotteita ja palveluja, sekä heikentää entisestään ihmisten ostovoimaa. Myös raakaöljyn maailman markkinahinta ja verotus vaikuttavat hintoihin. Verotuskin on vaalien voittaneiden käsissä. Öljyn markkinahintoihin emme oikein voi vaikuttaa.

Ruotsin hallitus päätti laskea jakeluvelvoitetta kuuteen prosenttiin. Mitkään päätökset eivät tipahda taivaasta, vaan ovat ihmiskätten työtä. Toivon Suomessakin hyviä päätöksiä, jotka helpottavat ihmisten arkea. Erityisesti meidän itäsuomalaisten, jotka joudumme ajamaan paljon autolla, kun välimatkat ovat pitkät, eikä riittävän toimivaa joukkoliikennettä ole.

Satu Taavitsainen

Mikkelin kaupunginvaltuutettu (Liike Nyt), Etelä-Savon hyvinvointialueen aluevaltuutettu