Työllisyyspalvelut, eli te-toimistojen palvelut ovat siirtymässä vuoden 2025 alusta kuntien vastuulle. Samalla nykyiset valtion te-toimistot lakkautetaan ja niiden henkilökunta siirtyy kuntien tai kuntayhtymien palvelukseen. Näin käy myös Keski-Savossa.
Uudistuksessa valtio kuitenkin edellyttää, että työllisyyspalveluja järjestävällä alueella on työvoimaa vähintään 20 000 henkeä. Sen vuoksi esimerkiksi Pieksämäki ei voi yksin järjestää kyseisiä palveluja. Eikä niin voi tehdä myöskään esimerkiksi Varkaus. Mutta jos mukana ovat kaikki Keski-Savon kunnat, eli Pieksämäki, Varkaus, Joroinen ja Leppävirta niin järjestämisen kriteerit täyttyvät. Vaihtoehtona on myös maakunnallinen malli.
Keski-Savon malli on selvittämisen arvoinen mahdollisuus.
Mikäli yksikin kunta jää mallista pois, niin Keski-Savon alue jää 20 000 työllisen rajan alle. Varkauden lisäksi mallin kannalla on tällä hetkellä ainoastaan Joroinen. Leppävirta on jo perinteisesti kallellaan kohti Kuopiota, mutta on valmis neuvottelemaan myös Keski-Savon mallista. Pieksämäki puolestaan odottaa, että Etelä-Savo pääsee valmistelemaan omaa maakunnallista mallia. Kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti Pieksämäki on mukana sekä maakunnallisen että myös Keski-Savon mallin selvittelyssä.
Te-palvelujen siirrossa paikallistasolle on kysymys merkittävästä uudistuksesta, joka on vähintään sote-uudistuksen tasoa. Keski-Savon alueen kunnilla olisi erinomainen tilaisuus tehdä tässä asiassa yhteistyötä ja samalla pitää päätäntävalta sekä järjestämisvastuu lähellä. Maakunnallisessa mallissa voi olla vaarana, että valta valuu keskuskaupunkeihin. Keski-Savon malli on selvittämisen arvoinen mahdollisuus.
Lisäksi alueen kuntien välillä on jo ennestään paljon yhteistyötä, joka olisi luontevaa syventää ja monipuolistaa yhteisten työllisyyspalvelujen myötä.