Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Käytä ääntäsi

En taida äänestää näissä vaaleissa lainkaan. Tämä ajatus on liian monella mielessä tänäänkin. Politiikan seuraaminen on usein jäänyt vähemmälle ja äänestysahdistus iskee, mikä se oikea ehdokas tai puolue olisi minulle. Vaalikonekaan ei tarjoa absoluuttista totuutta siitä, kuka ehdokkaista veisi yhteiskuntaa kohti juuri sitä omaa ihannetta. Moni taas valittaa somessa, että kaikki asiat on Suomessa pielessä, mutta jättää kuitenkin äänestämättä. Somessa ei kuitenkaan vaikuteta Suomen tulevaisuuteen, ainut toimiva vaihtoehto on äänestäminen.

Äänestämättä jättäminen ei nykyjärjestelmässä oikeastaan ole edes mielipide tai ainakin kovin huono sellainen. Kansanedustajat valitaan siitä huolimatta onko äänestysprosentti vaaleissa 70 vai 30. Jättämällä äänesi käyttämättä, annat vain jonkun toisen äänelle enemmän painoarvoa. Vaikka edustuksellinen demokratia ei ole täydellinen, se on parhaiten toimivia valtiomuotoja. Yksi demokratian peruskivistä on, että ihmiset kertovat mielipiteensä, eli äänestävät.

Emme ehkä osaa tarpeeksi arvostaa oikeutta äänestää, jos sen menettäisimme ehkä vasta silloin osaisimme arvostaa että saamme itse tehdä valintoja siitä kuka päättää puolestamme asioistamme. Ehkä vasta jos se äänestysoikeus vietäisiin pois ja joku päättää sinun puolestasi, miten asiat tehdään, niin äänestämisen puolesta nousisi kansanliike.

Yksi väittämä, miksi en äänestä. Nämä asiat eivät koske minua. Tämän kommentin kuulee usein. Entäpä verotus, terveydenhuolto tai liikenne? Kummasti niitä koskettavia asioita aina löytyy. Ja jos olet sitä mieltä, että kaikki on hoidettu jo parhaalla mahdollisella tavalla, niin hienoa.

Muista silti äänestää, jotta varmistat saman meiningin jatkumisen vielä seuraavat neljä vuotta. Usein kuulee myös, ettei äänestämällä voi vaikuttaa. Eihän sillä vallankumousta synny jos äänestää, että asiat muuttuisivat radikaalisti. Mutta varsin isoja eroja puolueiden välillä on, miten Suomea viedä eteenpäin jatkossa, joista vaan äänestäen valita se itselle paras.

Suomessa on ihmisryhmiä, jotka äänestävät selvästi muita vähemmän. Viime eduskuntavaaleissa tällaisia ryhmiä olivat pienituloiset duunarit, työttömät, nuoret ja itäsuomalaiset. Nyt meidän kannattaa tsempata tällä porukalla.

Pieksämäki on yksi laiskimpia kuntia äänestämisessä vaaleista toiseen, tempaistaanko tällä kertaa aktiivisempien kuntien kärkeen. Ja kannustan äänestämään paikallisia ehdokkaita. Meillä on hyvä porukka ehdokkaita. Ja jos haaveillaan siitä meidän omasta kansanedustajasta niin se onnistuu varmimmin äänestämällä heitä. Kakkosvaihtoehto Etelä-Savon ehdokkaita, muuten koko maakunnalle on käymässä huonosti. Jos äänestää vaikka kotkalaista niin hän tuntee varsin heikosti meidän haasteemme jos me Kotkankin. Mutta äänestätpä ketä vaan, se on demokratian voitto.

Risto Mykkänen, eduskuntavaaliehdokas (vas.)