Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Suomen talous nousuun reiluilla valinnoilla

Seuraavan neljän vuoden aikana Suomen taloutta on tasapainotettava kestävästi niin, että ympäristö ja ihmisten hyvinvointi eivät kärsi. Kovat puheet eivät taloutta vahvista, vaan tarvitaan viisaita valintoja.

Ennen kaikkea meidän pitää vahvistaa työllisyyttä ja edistää työhön johtavaa maahanmuuttoa. Nämä toimet vahvistavat taloutta kaikkein eniten. Tällaisilla toimilla voidaan saada aikaan noin puolet lähivuosien aikana tarvittavasta korjausliikkeestä. Lisäksi tarvitaan sekä menosäästöjä että tulojen lisäyksiä.

Toimiin on ryhdyttävä ripeästi, koska erityisesti työllisyysvaikutukset toteutuvat viiveellä.

Työllisyyden parantaminen vaatii sekä koulutukseen panostamista, maahanmuuton palvelujen nopeuttamista, osatyökykyisten työmahdollisuuksien lisäämistä sekä työssä jaksamisen vahvistamista.

Säästöjä puolestaan on syytä tehdä tehottomista yritystuista, joista monet ovat myös ympäristölle haitallisia. Tuloja voidaan lisätä ottamalla käyttöön rajattuja haittaveroja, joilla voidaan samalla edistää myös kiertotaloutta, päästöjen vähentämistä ja elintarvikkeiden terveellisyyttä. Myös varallisuuseroja voidaan hillitä poistamalla epäreiluja osinkotulojen veronalennuksia.

Näillä toimilla voidaan tasapainottaa taloutta ilman, että tarvitsee leikata koulutuksesta, sosiaaliturvasta tai sosiaali- ja terveyspalveluista. Leikkaukset niihin olisivat vahingollisia sekä Suomen kilpailukyvyn että ihmisten hyvinvoinnin kannalta.

Pidän surkeana sitä, että monet ehdokkaat vaativat vaalien alla kovia talouspäätöksiä, mutta eivät uskalla sanoa edes alustavasti, mistä rahoja otetaan pois. Vaalien jälkeen kauniiden puheiden lopputulos onkin se, että lupaukset petetään ja leikkaukset osuvat niihin, jotka ovat kaikkein heikoimmilla. Puolueiden vaaliohjelmista kannattaa tarkastaa, onko tarjolla avoimesti kerrottuja ratkaisuja vai leikkausuhoa ilman konkreettisia kohteita.

Taloutta voidaan tasapainottaa kestävästi ja reilusti, jos vaalien jälkeen tehdään viisaita päätöksiä. Ympäristöstä, ihmisistä ja tulevaisuudesta huolehtiva talouspolitiikka ei kuitenkaan tarjoa pikavoittoja, vaan vaatii sitkeää otetta ja päättäväistä politiikkaa pidemmällä jänteellä.

Veli Liikanen, puoluesihteeri, eduskuntavaaliehdokas (vihr.)