Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Energiadirektiivi ja kyky neuvotella

Euroopan Unionin parlamentti hyväksyi kantansa energiatehokkuusdirektiiviin joka koskettaan Suomessa noin 1,5 miljoonaa asuntoa ja noin 570.000 omakotitaloa. Kiinteistöliitto on arvioitu, että Suomessa kustannukset olisivat noin 21 miljardia euroa. Kuten aina, lopulta kaiken tämän maksaa suomalainen veronmaksaja omasta selkänahastaan. Omavastuu on aina olemassa ja vaikka tukia remonttiin saataisiinkin, on ne joko veronmaksajien rahoja tai velkaa.

Unohtuiko taas kerran läheisyysperiaate, jossa julkisen vallan päätös tulisi tehdä mahdollisimman lähellä ihmistä, johon päätös vaikuttaa tai tasapuolinen kohtelu eri maiden osalta? Me olemme oppineet elämään kylmässä pohjolassa, miksi etelän vetelien pitäisi määrätä miten täällä elämme? Sama koskee ennallistamisdirektiiviä tai jo kokoomuksen tuella hyväksyttyä EU elpymisvälinettä ja montaa muuta meille vahingollista päätöstä. EU komission puheenjohtajan Von der Leyen mukaan seuraava yhteisvelkapaketti onkin jo tulossa keväällä. Me olemme aina maksajan osassa.

Mitä tämä kaikki kertoo kerta toisensa jälkeen suomalaisesta edunvalvonnasta ja meppien toiminnasta EU:ssa? Me emme osaa tai halua vaikuttaa päätösten valmisteluvaiheessa asioihin. Me emme osaa sanoa EI silloin kuin pitäisi vaan nöyristelemme mallioppilaana ja otamme vastaan kaiken mitä tulee. Olemme myöhässä vaikuttamisessa ja kun asiat ovat jo liian pitkälle, ei niitä voi enää muuttaa. Tämä johtaa siihen, että meillä ei ole kykyä neuvotella, eikä painoarvoa pienenä maana oman kansallisen edun valvonnassa. Meidän on opeteltava sanomaa EI ja vedettävä selkeä raja minkä toiselle puolelle emme ole valmiit menemään sekä pidämme niistä kiinni. Tämä toisi vaikuttavuutta neuvotteluissa. Meidän on pystyttävä olemaan hereillä ja olemaan mukana jo aikaisessa valmisteluvaiheessa.

Miksi sitten valtionjohto tai osa mepeistä tekee suomalaisille vahingollista kansallista politiikkaa, eikä vaikuta silloin kuin pitäisi? Vastaus on, laiskuuttaan ja ymmärtämättömyyttään tai oman EU uransa takia.

Joni Mörk eduskuntavaaliehdokas (ps.)