Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Tietoliikenneyhteydet edellyttävät kiinteää verkkoa

Suomi on jäänyt pahasti muuta Eurooppaa jälkeen kiinteissä verkkoyhteyksissä. Tämä edellyttää nopean kiinteän laajakaistaverkon saatavuuden ripeää parantamista alueilla, joilla sitä ei saada markkinaehtoisesti. Tämä tarkoittaa erityisesti harvaan, mutta kauttaaltaan asuttuja maaseutualueita.

Lisäksi on otettava huomioon merkittävä vapaa-ajan asukkaiden määrä Etelä-Savossa ja Kaakkois-Suomessa, mikä sekä lisää verkon käyttäjiä että rasittaa sen kapasiteettia sesonkiaikoina.

Paljon puhuttuja ja niiden varaan laskettuja digitaalisia palveluja ei pystytä tuottamaan ilman kunnollista tietoliikenneverkkoa. Se ei toteudu ilman kiinteää laajakaistaa. Kyse on mitä suurimmassa määrin ihmisten tasa-arvoisesta kohtelusta koko Suomessa.

Valokuituverkko on asukkaille ja yrittäjälle sekä myös yhteiskunnallisille palveluille tie- ja sähköverkkoon verrattavaa perusinfrastruktuuria. Ilman sitä ei voida toteuttaa myöskään nopeita langattomia yhteyksiä.

Tietoliikenneyhteydet ovat välttämättömiä uusiutuviin raaka-aineisiin perustuvan vihreän kasvun ja siihen liittyvien hiilineutraaliustavoitteiden kannalta. Bio- ja kiertotalous tarvitsevat toimivat ja nopeat yhteydet.

Digitaalisuus ja sen mahdollisuudet eivät ole välttämättömiä pelkästään haja-asutusalueiden vaan myös kuntien ja kaiken kokoisten kaupunkien menestymisen kannalta. Keskittämisen politiikka luo jatkuvaa epätasa-arvoa Suomen harvojen kasvukeskusten ja muun Suomen välillä ja tätä kehitystä vastaan on taisteltava kaikilla politiikan alueilla – myös tietoliikenneyhteyksien ja digitaalisten palveluja osalta.

Kaikilla kansalaisilla on oltava mahdollisuus asumiseen, elämiseen ja yrittämiseen koko Suomessa. Tämä edellyttää kaikkien saatavilla olevia nopeita tietoliikenneyhteyksiä.

Vesa Kallio, eduskuntavaaliehdokas (kesk.)