Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | On vastuunkannon ja yhteistyön aika

Eduskuntavaalit ovat jo ovella ja keskustelu vaaliteemojen ympärillä kiihtyy. Näiden vaalien tärkeimmäksi keskustelunaiheeksi on noussut Suomen velkaantuminen - syystäkin. Puolueilta ja ehdokkailta tivataan konkreettisia toimenpiteitä valtiontalouden tasapainottamiseksi. Olemme eläneet niin Suomessa kuin koko Euroopassa haastavimmassa kriisien ajassa sitten toisen maailmasodan. Näiden vakavien kriisien keskellä ihmisten hyvinvoinnista, toimeentulosta ja arjen turvallisuudesta on silti huolehdittu. Tällä kaudella on pystytty tekemään mittavia tulevaisuusuudistuksia, turvattu elinkeinoelämää ja yrityksiä. Koronapandemia ja Venäjän hyökkäys käänsivät talouden pyöriä ei-toivottuun asentoon. On selvää, että julkista taloutta on tasapainotettava, jos aiomme pelastaa hyvinvointivaltiomme tulevaisuuden. Tarvitaan 2-3 vaalikauden ohjelma, jossa velkaantumiskehitys saadaan taitettua. Se on toteutettava realistisella talouspoliittisella ohjelmalla, jossa keskeisessä osassa on kasvun vahvistaminen eikä siinä esiinny ylisuuria lukuja vailla yksilöityjä perusteluja. Samoin tarvitaan lyhyemmän aikavälin tulo- ja menosopeutusta, joka sisältää niin veropohjan tiivistämistä kuin suoria menosäästöjä.

Suomen pärjääminen ja hyvinvointivaltion ylläpitäminen vaatii rahaa. Talous on laitettava kuntoon vastuullisesti ja viisaasti, ei runnoen. Jos menoleikkaukset tehdään liian nopealla ja raskaalla kädellä niin kansalaisten ostovoima heikkenee entuudestaan ja siten myös talouskasvu ja yritysten kilpailukyky laskevat. Tästä on varoittava esimerkki finanssikriisin hoidosta 2000-luvun loppupuolelta, jolloin Suomi syöksyi historiansa pitkäkestoisimpaan talouden taantumaan. Uudella eduskunnalla on ensityönään iso haaste; inflaation laittaminen kuriin, jotta ostovoima saadaan kestävästi kasvuun, ja sitä kautta myös talouskasvun edellytykset paranevat.

Lähes jokainen puolue on ollut mukana hallituksessa, jossa valtion talous on heikentynyt. Toisien syyttely tai katteettomat lupaukset eivät auta, vaan puolueiden olisi löydettävä yhteistyön henki, jolla painopiste siirretään pitkäjänteisempään, yli hallituskausien ulottuvaan päätöksenteon kulttuuriin. Olen huolissani politiikan nykytilasta, jossa riitelylle, populismille ja valtataisteluille on annettu liikaa sijaa. Monesti taka-alalle jää se olennaisin eli Suomen ja suomalaisten asioiden hoitaminen. Siksi peräänkuulutan vastuullista ja määrätietoista yhteisten asioiden hoitamista, mikä on ehdoton edellytys näinä vaikeina aikoina, kun kansakunnan selviäminen ja ihmisten hyvinvointi ovat uhattuina.

Eduskuntavaalit ovat täällä ja äänestäjillä on valittavanaan tulevaisuuden linja. Olen vahvasti mukana tukemassa sellaista politiikkaa, jossa Suomi ja suomalaiset menestyvät ja jokaiselle yhteiskunnan jäsenelle turvataan toimiva arki. Se tehdään kasvun ja osaamisen kautta, missä yritykset pärjäävät ja samalla yhteiskunnan heikoimmista ihmisistä ja julkisista palveluista pidetään huolta.

Mikko Hokkanen, eduskuntavaaliehdokas (sd.)