Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Yrittäjän eläkelaki on uudistettava

Olen Mikro- ja yksinyrittäjät ry - MYRY:n jäsen. Pienet yrittäjät unohdetaan vaalikeskusteluissa, joissa puhutaan vain perinteisistä palkansaajien ja isojen työnantajien asioista.

Yrittäjän eläkelaki (YEL) on uudistettava, sillä se on epäreilu. Se ei ota huomioon muuttunutta työelämää ja yrittäjyyden eri muotoja: yksinyrittäjiä, osa-aikayrittäjiä, kevytyrittäjiä, mikroyrittäjiä ja pieniä kasvuyrittäjiä.

Pienet yrittäjät nääntyvät taistelussa byrokratiaa vastaan todistellessaan tosiasiallista tuloaan totuudenmukaiseksi ja pienemmäksi kuin viranomainen sen määrittelee ja kamppaillessaan liian suuria eläkemaksuja vastaan.

Monia yksinyrittäjiä jää pitkän uran jälkeen eläkkeensä määrässä takuueläkkeen alle, vaikka on maksanut kuukausittain satoja euroja YEL-maksuja, hoitanut verot, arvonlisäverot ja työllistänyt itsensä. Maksamistaan eläkemaksuista ei ole hänelle mitään hyötyä, sillä takuueläkkeen saisi ilmankin.

On väärin, että laki määrää pienen yrittäjän maksamaan itselleen YEL-maksua parhaiten palkatun asiantuntijansa palkan mukaan, vaikka yrittäjä ei tosiasiassa maksa itselleen niin hyvää palkkaa.

Moni palkkatöissä oleva asiantuntija haluaisi ryhtyä osa-aikaiseksi yrittäjäksi, mutta ei korkeiden yrittäjien eläkemaksujen takia rupea. Hän joutuisi YEL-maksujen piiriin, vaikka hän maksaa työntekijän eläkemaksun palkastaan.

Yli 50-vuotta vanha YEL-laki ja nykypäivän työelämä eivät sovi yhteen ja seuraavan maan hallituksen tulee tehdä YEL-uudistus. Yrittäjän YEL-maksu pitää maksaa todellisen ansainnan mukaan, ei hatusta vedetyn työtulon mukaan. Eläkejärjestelmä tulee yhdenmukaistaa, niin ettei ole väliä, kuinka euronsa ansaitsee, eikä systeemi rankaise työelämän muotojen välillä liikkumisesta.

Yrittäjillä on oltava oikeus kohtuulliseen eläkkeeseen, suurempaan kuin takuueläke.

Haluan myös, että yrittäjien eläkevarat rahastoidaan, jotta järjestelmä saadaan kestävälle pohjalle, eikä valtion tarvitse sitä rahoittaa. Palkansaajienkin eläkkeet olisivat miinuksella ilman rahastointia.

Satu Taavitsainen, kansanedustajaehdokas (Liike Nyt), erikoisjuristi, varakansanedustaja, kansanedustaja v. 2015-2019, Mikkeli