Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Maahantuloa pitää helpottaa työhön haluaville

Moni suomalainen yritys kärsii osaavan työvoiman pulasta. Osaavien työntekijöiden puute jarruttaa merkittävästi yritysten kasvua, heikentäen niiden investointihalukkuutta ja kilpailukykyä. Kansainvälistyvät yrityksemme tarvitsevat kansainvälistä osaamista. Täällä tarvitaan lisää työntekijöitä sekä yrittäjiä.

Uuden hallituksen on asetettava määrälliset tavoitteet työ- ja koulutusperusteiselle maahanmuutolle ja mitoitettava toimenpiteensä sen mukaisiksi.

Saatavuusharkinnasta pitää luopua. Ei ole mitään mieltä siinä, että työnantaja ottaisi suomalaisen työntekijän, joka ei välttämättä sovellu tarjolla olevaan tehtävään. Oleskelulupajärjestelmää pitää korjata, koska nykyään se perustuu liiaksi etukäteiselle selvittämiselle. Maahantuloa pitää helpottaa tänne haluaville henkilöille. Toisaalta, jos oleskeluluvan edellytykset eivät täyty, henkilön poistaminen maasta pitää sujua ongelmitta.

Työelämä on enenevässä määrin sitä, että työtä tehdään niin yrittäjänä kuin palkansaajanakin. Tämä vaikeuttaa muualta muuttaneiden osalta tilannetta entisestään. Osa-aikainen yrittäjyys ei ole heille mahdollista koska työntekijän oleskelulupaan sisältyy vain rajoitettu mahdollisuus harjoittaa yritystoimintaa. Useimmiten yritystoimintaan kuuluu myös todellisten tulojen merkittävä vaihtelu, mikä pitää huomioida myös viranomaiskäsittelyssä nykyistä laajemmin.

Työhön tulevan sekä hänen perheensä kohtuulliset maahanmuutto- ja asettautumiskustannukset pitäisi voida vähentää verotuksessa. Jokaiselle Suomessa ammattiin tai yliopistosta valmistuneelle ulkomaalaiselle kuuluisi automaattisesti myöntää pysyvä oleskelulupa. On järjetöntä, että Suomi tarjoaa edullisen korkeakoulutuksen ulkomaalaiselle eikä anna valmistuneelle mahdollisuutta jäädä hyödyntämään tutkintoa maassa, jossa on jo luotu ystävyys- ja mahdollisesti myös työsuhteita.

Harvoin keskustellaan siitä, että maailmalla asuu merkittävä määrä Suomen kansalaisia ja suomalaista syntyperää olevia ihmisiä - peräti 1,6 miljoonaa. Suuri osa heistä on korkeasti koulutettuja, perheellisiä ihmisiä. Ulkosuomalaiset ovat Suomelle merkittävä kansainvälinen verkosto, jonka osaamista ja kokemusta tarvitsemme. Suomi tarvitsee oman strategian myös paluumuuttajien houkutteluun takaisin kotimaahan.

Ruth Lähdeaho-Kero, varapuheenjohtaja, Etelä-Savon Yrittäjät