Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Ennakkoäänestys käynnistää eduskuntavaalit

Huhtikuun eduskuntavaalit ovat lähempänä kuin arvaammekaan. Vaalikuumetta on nostateltu eri puolilla maakuntaa pitkin kuluvaa kevättä ja käytännössä eduskuntavaalit käynnistyvät kunnolla huomenna 22. maaliskuuta, kun ennakkoäänestys alkaa.

Ennakkoäänestysaika on kotimaassa 22.-28. maaliskuuta ja ulkomailla 22.-25. maaliskuuta. Kevään eduskuntavaaleissa on kotimaassa yhteensä 958 yleistä ennakkoäänestyspaikkaa. Ulkomailla ennakkoäänestyspaikkoja puolestaan on 86 eri valtiossa ja yhteensä 216 toimipaikassa.

Äänestämisen mahdollisuuksia on paljon, seuraavaksi tarvitaan vain äänestämisen tahtoa.

Pieksämäellä ennakkoäänestyspaikoista uusin on Prisman aula, jossa äänestettiin ennakkoon myös aluevaaleissa. Edellisissä kuntavaaleissa äänestettiin ennakkoon Veturitorilla, mutta Prisman aulan uskotaan olevan paremmin ihmisten kulkureitillä ja sen myötä myös helpommin saavutettavissa. Lisäksi ennakkoäänestystä on myös Poleenissa ja Kanttilassa. Myös äänestysbussi liikkuu pitkin Pieksämäkeä hakemassa ihmisten ennakkoääniä.

Äänestämisen mahdollisuuksia on paljon, seuraavaksi tarvitaan vain äänestämisen tahtoa. On oikein, että ennakkoäänestys tapahtuu siellä, missä ihmiset muutekin liikkuvat. Äänestäminen on jokaisen äänioikeutetun kansalaisvelvollisuus ja sen voi täyttää myös ohikulkiessaan esimerkiksi kauppareissulla.

Erityisen tärkeää on lisätä nuorten äänestysaktiivisuutta. Valtion nuorisoneuvoston teettämän mielipidekyselyn mukaan lähes 80 prosenttia 18-29-vuotiaista nuorista aikoo äänestää varmasti tai todennäköisesti. Kaikkien nuorten osalta aikomukset tuskin tulevat konkreettisiksi, mutta tulos kertoo kuitenkin siitä, että nuorten kiinnostus politiikkaa ja yhteisiä asioita kohtaan on kasvanut.