Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vähennetään vanhuusköyhyyttä

Vanhuusköyhyys aiheuttaa helposti terveydellisiä ongelmia, Moni ikäihminen nipistää menojaan ruoasta ja lääkkeistä oman terveytensä kustannuksella. Se ei ole oikein. Kun rahat on kuukauden lopussa käytetty, saattaa ravintona olla vain perunaa tai riisiä. On lopetettava lääkitys tai turvauduttava pikavippeihin ja kulutusluottoihin. Lisäksi on sosiaalista eristäytymistä ja yksinäisyyttä.

40 prosenttia eläkeläisistä saa eläkettä alle 1250 euroa kuukaudessa. Vähävaraiset vanhukset ovat myös suurin yksittäinen seurakuntien ruoka-avun asiakasryhmä.

Eläkeiän köyhyyden merkittäviä tekijöitä voivat olla työelämän ulkopuolelle jääminen, kotiäitiys, työkyvyttömyys, pitkäaikaistyöttömyys, pienipalkkaisuus, sairaudet tai näiden kaikkien yhdistelmä. Listalle kuuluvat myös kallis asuminen,

peritty huono-osaisuus, mielenterveyden ongelmat. Puhumme sadoista tuhansista ihmisistä.

Monet naisvaltaiset alat ovat matalapalkkaisia. Tämän lisäksi naiset tekevät miehiin verrattuna enemmän osa-aikatyötä, minkä lisäksi he usein hoitavat myös enemmän työn ohella kotia, perhettä ja läheisiään. Tämä näkyy palkkapussissa. Kun palkkakertymää ei saada kasvatettua uran aikana, myös eläkekertymä jää pieneksi. Vanhuusköyhyys koskee varsinkin naisia.

Erityisesti pienten eläkkeiden korottamista tulee jatkaa myös tulevalla hallituskaudella. Julkisuudessa kaavaillut indeksijäädytykset uhkaavat viedä toteutuessaan jopa 100 euroa pienimpien eläkkeiden reaaliarvosta vaalikauden aikana. Tämä on suorastaan kylmäävä ehdotus.

Liian moni pienituloinen eläkeläinen on pulassa sairastamisen kulujen kanssa, jotka muodostuvat jopa hoidon esteeksi. Siksi esimerkiksi takuueläkkeen tasolla oleva yhdistetty maksukatto toisi helpotusta monien tilanteeseen. Yhdistetty maksukatto yhdistäisi nimensä mukaisesti sote-asiakasmaksujen sekä lääkkeiden ja sote-matkojen maksukatot yhteen.

Köyhyyden ennaltaehkäisemiseksi ja vähentämiseksi tarvitaan ihmisarvoa kunnioittavaa kokonaisvaltaista työtä eduskunnassa myös ensi vaalikaudella.

Koska vanhuusköyhyys on Suomessa luonteeltaan pitkittynyttä ja köyhyyden syyt palautuvat laajasti niin yksilöiden elämänkulkuun kuin yhteiskunnallisiin rakenteisiin, vanhuusköyhyyden vähentämiseksi on tärkeää vähentää eriarvoisuutta ja edistää mahdollisuuksien tasa-arvoa yhteiskuntapolitiikan kaikilla sektoreilla.

Risto Mykkänen, eduskuntavaaliehdokas (vas.), Pieksämäki