Digitaaliset palvelut ovat keskeisessä osassa sote-palvelujen uudistamisessa ja kehittämisessä. Esimerkiksi Pieksämäellä digitaalinen sote-keskus otettiin käyttöön alkuvuodesta. Palvelut paranevat kun Etelä-Savon hyvinvointialueen digitaalisen sosiaali- ja terveyskeskuksen aukioloajat laajenevat kuluvan kevään aikana.
Digitaaliset palvelut sote-palveluissa ovat tätä päivää ja niiden käyttämiseen sekä kehittämiseen kannattaa suhtautua avoimin mielin. Monessa tilanteessa digitaaliset palvelut parantavat ja nopeuttavat potilaiden asiointia entisestään. Esimerkiksi digilääkärin vastaanotolle pääsee yleensä noin minuutin odottamisella kun vastaavasti ruuhkaisessa päivystysjonossa odotusaika saattaa pahimmillaan olla useita tunteja.
Monessa tilanteessa digitaaliset palvelut parantavat ja nopeuttavat potilaiden asiointia entisestään.
Yleensä digivastaanotolta haetaan apua erilaisiin tulehduksiin ja esimerkiksi lasten sairasteluun, jolloin voidaan välttyä aikaa vievältä päivystyskäynniltä ja mahdollinen lääkitys saadaan käynnistettyä nopeasti sähköisen reseptin avulla. Sen sijaan henkilökohtaista tapaamista lääkärin kanssa tarvitaan, jos tarvitaan esimerkiksi potilaan fyysistä tutkimista.
Digitaalisten palvelujen käyttäminen voi olla vaikeaa varsinkin ikääntyneille ihmisille, jotka eivät välttämättä osaa hyödyntää tietotekniikan mahdollisuuksia. Ikäihmisten digiosaamista on kehitetty monien palvelujen osalta eri tahojen yhteistyöllä ja opastusta lisäämällä. Samaa kannattaa jatkaa myös digitaalisten sote-palvelujen osalta. Kannattaa muistaa, että digitaalisten palvelujen käyttö omalta osaltaan helpottaa päivystysten ruuhkaa.
Kasvokkain tapahtuvalle kohtaamiselle on jatkossakin tarvetta. Digipalvelut ovat siihen oiva lisä.