Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Mielipide | Yhteismyyntiä välitystehtävässä

Elämme talvilomakautta. Myös kv-alalla työskentelevät lomailevat. Toisinaan keskustellaan siitä, kuka hoitaa kv-liikkeelle annettua myyntitoimeksiantoa vastuuvälittäjän lomaillessa?

Toimeksiannon osapuolina ovat kv-liike sekä toimeksiantaja. Kv-liike vastaa välitys- ja työlainsäädännön mukaisesti siitä, että sen palveluksessa olevat työntekijät suorittavat annetun toimeksiannon siinä sovituin ehdoin. Työntekijän lomaillessa ei toimeksianto ole lomalla vaan kv-liikkeen tulee hoitaa sille annettua toimeksiantoa aktiivisesti kaupan aikaan saamiseksi.

Itäisen Suomen kv-liikkeitä valvova Itä-Suomen AVI on ratkaisussaan (ISAVI/83/2020; 15.06.2022) ottanut kantaa mm. toimeksiannon hoitamiseen välittäjän lomaillessa. Ratkaisussa korostuvat toimeksiannon hoitamisen henkilökohtaisuus sekä tiedottaminen: AVI:n mukaan kv-liike toimi hyvän välitystavan vastaisesti, kun se antoi toimeksiannon hoitamisen toimeksiannossa vastuuvälittäjäksi merkityn välittäjän lomaillessa toisella yrityksen työntekijälle. Toimeksiannon hoitamista oli mm. esittelyjen pitäminen myytävässä kohteessa. AVI korosti päätöksessään toimeksiantoa konkreettisesti hoitavan henkilön merkitystä toimeksiantajalle sekä sitä, ettei toimeksiantajalle saa jäädä epäselväksi, kuka toimeksiantoa hoitaa.

Arkielämässä asia on hoidettavissa varsin fiksulla tavalla: Toimeksiantoa tehtäessä sovitaan, että vastuuvälittäjän ollessa lomalla taikka muuten estyneenä toimeksiantoa hoitaa – mielellään nimetty – toinen henkilö kv-liikkeessä. Tämä toinen henkilö perehdytetään toimeksiantajan olosuhteisiin ja kohteeseen mahdollisimman pikaisesti toimeksiannon tekemisen jälkeen. Kv-alalla tällaista toimintaa ammattimaisesti toimivissa kv-liikkeissä kutsutaan yhteismyynniksi. Vastuuvälittäjän lomasta ilmoitetaan luonnollisesti toimeksiantajalla ja kerraten vielä, kuka nimetty välittäjä sijaistaa lomailijaa loman aikana. Näin toimien ovat lomajärjestelyt selvät.

Pekka Linna, varatuomari, LKV