Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Maahanmuutto käy yhä tärkeämmäksi

Maahanmuuttajataustaisten osuus Suomen työllisistä on lähes kaksinkertaistunut kymmenen viime vuoden aikana, kertoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) juuri valmistunut raportti. Vuonna 2020 oli ulkomaalaistaustaisten osuus kaikista Suomen työllisistä 7,5 prosenttia, kun osuus kymmenen vuotta sitten oli vajaa neljä prosenttia.

Maahanmuuton vaikutukset paikallisten työllisyyteen jäävät tutkimustiedon valossa vähäisiksi. Maahanmuuttajien on todettu syrjäyttävän työmarkkinoilla todennäköisemmin muita maahanmuuttajia kuin kantaväestöä. Maahanmuutto ei Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharjun mukaan kasvata työttömyyttä: tosiasiassa maahanmuutto ja työvoiman parempi saatavuus todennäköisesti kasvattavat investointeja ja saavat yritykset laajentamaan toimintaansa.

Maahanmuutolla on positiivinen vaikutus.

Tulevaisuudessa työperäisillä maahanmuuttajilla voi olla olennainen rooli, että palveluita ja tuotteita pystytään tuottamaan myös niillä aloilla, joille on haastavaa löytää työntekijöitä.

Maahanmuutto on ollut esillä myös eduskuntavaalien kampanjapuheissa. Puolueista kokoomus kasvattaisi pelkästään kansainväliset rekrytoinnit 30 000 henkeen vuodessa (Suomen Kuvalehti 3.3.2023). Perussuomalaiset sen sijaan linjaa, että Suomen ei tule sallia työperäistä maahanmuuttoa EU:n ulkopuolelta ellei ole kyse koulutetuista henkilöistä korkean lisäarvon työpaikkoihin. SDP kasvattaisi työperäisen maahanmuuton määrää, eivätkä muutakaan suuret puolueet näe maahanmuutossa ongelmia. Vihreiden maahanmuuttopoliittisen ohjelman mukaan kaikki maahanmuuttajat ovat yhtä arvokkaita ja kaikkia tulijoita pitää ajatella potentiaalisina työntekijöinä sekä arvokkaina yksilöinä.

Etlan raportin mukaan tarvitaan 44 000 hengen nettomaahanmuutto nykyisellä muuton ikä- ja sukupuolirakenteella, jotta syntyvien ja työikäisten ikäluokkien koko saadaan vakaantumaan pysyvästi. Maahanmuutolla on positiivinen vaikutus.