Eduskuntavaalit ovat myös mielenterveysvaalit. Kun elämän pitäisi olla alussa mutta tuntuu että se onkin lopussa. Näin tuntee liian moni nuori. Itselläkin elämässä on ollut lapsesta lähtien haasteita. Kiitollinen, että mieli ei ole kokonaan särkynyt. Toki vahvat jäljet jättänyt elämääni. Moni asia meni aikoinaan pieleen, että apua mielenterveyden haasteisiin olen hakenut vasta viimeisinä vuosina. Vaikka veitsenterällä taiteillut elämäni, niin tullut hetkiä että nyt en selviä enää, siksi apua hakenut ja saanut. Kaikille meille, vahva suositus, älä viivyttele liian pitkään, parempi toimia ajoissa kuin liian myöhään.
Suomalaisten fyysinen terveys on parantunut viime vuosikymmenten aikana, mutta vastaavaa muutosta ei ole saatu aikaan mielenterveydessä. Nykyään jo lähes puolet kaikista työkyvyttömyyseläkkeistä on myönnetty mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden vuoksi.
Hätäkeskukseen tulevien mielenterveyspuhelujen määrä on kasvanut rajusti, viime vuonna tuli yli 53 000 mielenterveyteen liittyvää puhelua. Vähintään joka viides suomalainen kokee vuoden aikana mielenterveyden häiriöitä ja joka viides sairastuu elämänsä aikana masennukseen.
Mielenterveyttä voi ja tulee vahvistaa.
Mielenterveyttä voi ja tulee vahvistaa. Mielenterveyden häiriöt maksavat Suomelle vähintään 11 miljardia euroa joka vuosi, ja mielenterveyden haasteet ovat suurin työelämästä syrjäyttäjä.
Nuorten hyvinvoinnin vahvistaminen on oltava Suomen kärkitavoite seuraavalla hallituskaudella. Nuorten opiskelu-, työ- ja toimintakyky ovat tärkeitä itsessään. Ne ovat myös investointeja, joilla varmistetaan tulevaisuuden hyvinvointia. Pitkäaikainen ja säännöllinen kuntoutuspsykoterapia ei saa olla vain rikkaille tarjolla. Vielä Kelan tukiosuuden jälkeenkin kuntoutusterapia on tällä hetkellä liian kallis hoitomuoto monelle vähävaraiselle. ihmisarvoinen elämä kuuluu kaikille. Hyvä ja riittävä hoito kuuluu myös niille ihmisille, jotka eivät välttämättä koskaan parane mielenterveyden sairaudestaan.
Myös työelämä ajaa liian monen loppuun. Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan työuupumus tai kohonnut työuupumusriski koskee jo joka neljättä alle 36-vuotiasta. Se on aivan valtava määrä nuoria aikuisia. Joka kerta, kun joku joutuu jäämään sairauslomalle tai jopa ennenaikaiselle eläkkeelle vakavan uupumuksen tai masennuksen takia, on kyse jonkun ihmisen koko arjesta. Kansanedustajan tärkein tehtävä on huolehtia, että varmistetaan hyvinvointialueiden rahoitus, jotta meillä kaikilla olisi mahdollisuus parempaan elämään.
Risto Mykkänen (vas.)
eduskuntavaaliehdokas