Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Valheellisia väitteitä

Maarit Levoniemi (PL 14.2) esittää kritiikkiä Jouni Koskelan (PL 11.2) “Translaki-keitä varten?” kirjoituksen johdosta. Hän sanoo mm. “Koskelan esittämät uhkakuvat ovat kaukaa haettuja ja niiden tarkoituksena on leimata transihmisiä.” ja “Valheiden levittäminen ja ennakkoluulojen lietsominen transihmisiä kohtaan on paitsi väärin myös vaarallista” ja “Transihmisille kuuluvat samat ihmisoikeudet kuin kaikille muille ja näiden ihmisoikeuksien vahvistaminen on translain tarkoitus.

Koskela puolestaan sanoo mm. “Tähän asti translaki on kohdistunut sukupuolidysforiasta kärsiviin henkilöihin eli sukupuoliristiriitaa koskevaan vähemmistöön. Maaliskuun alusta lähtien kuka tahansa saa vaihtaa sukupuolensa omaan kokemukseensa perustuen.” Ja sitten hän esittää huolensa siitä, kuinka uutta translakia voidaan käyttää väärin rikollisiin tarkoituksiin. Tästä johtuen naisiin ja tyttöihin kohdistuva häirintä, ahdistelu ja raiskaukset saattavat lisääntyä.

Mielestäni Levoniemen väitteet on esimerkki valheellisesta ja ennakkoluuloja synnyttävästä puheesta niitä ihmisiä kohtaan, jotka kritisoivat lgbt-ideologiaa ja siihen perustuvia lakeja. Tasa-arvoinen avioliittolaki, joka mahdollistaa samaa sukupuolta olevien vihkimisen. Äitiyslaki, jossa voidaan vahvistaa lapselle kaksi äitiä ja jossa isyyttä ei voi myöhemmin vahvistaa, vaikka lapsi ja isänsä sitä haluaisivat. Ja lisäksi nyt esillä oleva translaki. Yhteistä näille laeille on se, että ne eivät niinkään perustu faktoihin vaan maailmankuvaan ja ideologiaan. Puhutaan kovasti ihmisoikeuksista mutta samaan aikaan sivuutetaan mm. lasten oikeudet olla biologisten vanhempiensa kasvatettavana ja tietää omat biologiset juurensa. Eli loukataan ihmisoikeuksia.

Translaissa käytännössä häivytetään sukupuolen käsite puhumalla “juridisesta sukupuolesta” ja katsotaan, että sukupuoli voidaan määritellä kokemuksen perusteella. Sukupuolen määrittely perustuu biologiaan, ei kokemukseen. Sukupuoli-identiteetti on eri asia kuin sukupuoli.

Jos uskaltaa kritisoida näiden lakien perusteluja ja niissä olevia epäkohtia niin saa kuulla olevansa foobikko, joka ei kunnioita ihmisoikeuksia, ihmisarvoa eikä tasa-arvoa. Näitä väitteitä ei perustella yhtään mitenkään. Ainoa perustelu on siinä, että on eri mieltä. Levoniemi väittää Koskelan leimaavan transihmisiä ja levittävän heistä valheita. Kuitenkaan Koskela ei puhu transihmisistä lainkaan, kun hän esittää huolensa, että lakia käytetään väärin. Hän puhuu seksuaalirikollisista.

Mielestäni tällainen perusteeton syyttely on epäasiallista ja sen tarkoituksena on vaientaa keskustelu. Kun lgbt-ideologiaa vastaan esitetään kritiikkiä niin tällainen syyllistävä retoriikka on tyypillistä sanan- ja mielipiteenvapauden rajoittamista. Eriävät mielipiteet kuuluvat avoimeen keskusteluun, mutta ne pitäisi jotenkin perustella.

Terhi Wallin (kd.), Pieksämäki