Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Suojelemme Saimaata kaivostoiminnalta

Me eteläsavolaiset Liike Nytin eduskuntavaaliehdokkaat lupaamme toimia niin, ettei kaivostoimintaa Saimaan alueella sallittaisi.

Saimaan vesistöalue on todella herkkä ympäristörasituksille. Keskeisten vesireittien ja arvokkaiden luontoympäristöjen lähistölle tulevat kaivokset olisivat riski luonnon arvojen kannalta ja Saimaan matkailuelinkeinojen etujen näkökulmasta, ja siten ristiriidassa Etelä-Savon maakuntastrategian tavoitteiden kanssa.

Matkailualan kasvu ja kehitys nojaa puhtaan, Saimaan kauniin vesistömme houkuttelevuuteen.

Talvivaaran alueella toteutuneet kaivospäästöt olisivat Saimaan alueella ympäristökatastrofi. Saimaata hyödynnetään eteläsavolaisten kuntien asukkaiden käyttöveden tuotannossa ja Saimaalla asuu Saimaan norppa, joka on yksi maailman uhanalaisimmista hylkeistä.

Niitä ei elä missään muualla kuin Suomen Saimaalla. Talvivaaran tapauksessakin piittaamattomuus ja virheiden korjaaminen jäi suomalaisten veronmaksajien maksettavaksi.

Aikaisemmin kaivokset olivat paljon pienempiä ja suomalaisomistuksessa, mutta nykyään ne ovat sata jopa tuhat kertaa suurempia, sekä lähes kaikki ulkomaalaisten omistamia. Mielestämme Suomen maaperän rikkauksia ei tule antaa ulkomaisten kaivosjättien hyödynnettäväksi. Kaivosyhtiöt haluavat tehdä mahdollisimman paljon tuottoa.

Maanomistajien sanavaltaa ja oikeuksia tulee lisätä. Alueen omistajan tulee pystyä kieltäytymään malminetsinnästä.

Kaivoslakia on parannettava niin, että se vastaa kansalaisten oikeustajua. Yhdessä voimme pysäyttää kaivosaikeet Saimaalla.

Satu Taavitsainen, Panu Peitsaro ja Jani Hotanen

Liike Nytin eduskuntavaaliehdokkaat Etelä-Savossa