Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Monen kompromissin summa

Eduskuntavaalien lähestyessä ovat monet edunvalvontaorganisaatiot ja kansalaisjärjestöt esittäneet omia hallitusohjelmatavoitteitaan. Yhtä lailla puolueiden johto tuo esille näkemyksiään ja tavoitteitaan. Pieksämäen Veturitorin markkinoilla vieraillut Suomen kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah toi esille myönteisen kannatuksensa Itäradan rakentamiseen, vaikka julkisuudessa on jo epäilty kaikkien ratahankkeiden jatkoa.

Essayahin näkemys perustuu siihen, että Saimaan kanavan ollessa suljettuna on turvattava itäiselle Suomelle elintärkeä metsäteollisuuden puunkuljetus. Hän muistuttaa myös, että tiestö ei kestä raskaan liikenteen virtaa.

Suomen Tieyhdistys puolestaan on laatinut useiden muiden järjestöjen kanssa 100 järjestöä tiestön puolesta -vetoomuksen.

Varmaa on, että se valmistuu.

Allekirjoittaneiden yhteisenä huolena ovat tiestön huono kunto ja ylläpitoon osoitettujen resurssien vähyys. Tulevalta hallitukselta odotetaan vahvaa panostusta tiestöön.

Asuntolainojen korkojen noustessa on tullut esille ajatus, että asuntolainojen korkovähennys pitäisi palauttaa. Se kuuluu Suomen Omakotiliiton hallitusohjelmatavoitteisiin, samoin kuin kotitalousvähennyksen uudistamista asuntokohtaiseksi. Kela-korvauksen palauttamista esimerkiksi suun terveydenhuoltoon ajaa moni ehdokas, eikä sitä pane pahakseen yksityinen terveydenhoitokaan.

Yleisesti ollaan sitä mieltä, että hyvinvointialueille on annettava lisää rahoitusta. Vain myönnettävän rahoituksen suuruudesta on erilaisia näkemyksiä.

Mikään puolue ei myöskään aja Suomen velkaantumista, mutta säästöjen kohdistamisesta ja kestävyysvajeen umpeen kuromisen aikataulusta esitetään erilaisia keinoja.

Verotus, liikenne, elinkeinopolitiikka, ilmasto ja maatalous ja metsätalous ovat monelta osin esillä hallitusohjelmaa koottaessa. Varmaa on, että se valmistuu ja että se on kompromissien summa.