Työllään pitää jokaisen elää.
Se on duunarille perusjuttu. Meillä on monta syytä käydä töissä, mutta palkalla on erityinen merkitys miten arjessa selviää. YLE:n uutisten mukaan Suomessa on 200.000 köyhää työntekijää, jotka eivät tule toimeen pienellä palkallaan.
Pätkätyöt ovat lisääntyneet ja matalapalkka-alojen jälkeenjääneet. Annetaanko leipäjonojen vapaasti kasvaa myös työntekijöiden hakiessa "palkanlisää" leipäjonoista tai toimeentulotuesta. Suomessa ei pidä leikata enempää pienituloiselta työssäkäyvältä. Monilla aloilla käydään tällä hetkellä työehtosopimusneuvotteluita. Niissä tehdään hyvin tärkeitä ratkaisuja, sillä juuri palkankorotukset ovat ensisijainen tapa, jolla työtä tekevien suomalaisten ostovoimasta huolehditaan. Ja sille todellakin on nyt tarve. Kaupan alalle saatiin hyvä sopimus ilman suuria lakkoja. Luodaan lainsäädäntöön minimipalkkalaki. Minimipalkan tulee olla sen kokoinen että palkansaaja kykenee palkallaan elämään ilman yhteiskunnan tukia.
Myös yritystuet on päivitettävä.
Myös yritystuet on päivitettävä. Isot osinkojuhlia viettävät yritykset eivät tarvitse veronmaksajien tukia ja lukuisia yritysten saamia veroetuja ja heillä on myös palkanmaksuvaraa. Yritysten voitot syntyvät ihmisten työstä ja ihmisillä pitää olla oikeus tulla toimeen tekemällään työllä.
Pienten palkkojen nousu toisi myös lisää ostovoimaa kotimarkkinoille, sillä vähän ansaitsevat kuluttavat hyvätuloisiin nähden suuremman osan tuloistaan kotimaassa. Hyvätuloisen palkankorotus voi mennä säästöön, mutta pienituloisella ei ole säästämiseen varaa, vaikka halua tai tarvetta olisikin. Heidän rahansa menevät suoraan välttämättömään kulutukseen hintojen nousun myötä.
Palkat ja palkkiot ovat vahvasti myös moraalinen kysymys. Useat tahot ovat paheksuneet johtajien kohtuuttomia optioita, kultaisia kädenpuristuksia, ökyeläkkeitä ja muita avokätisiä palkitsemisjärjestelyjä. Närkästymiseen on aihetta, jos samaan aikaan tavallisia palkansaajia lomautetaan tai irtisanotaan, heidän palkkojaan jäädytetään tai toisinaan jopa alennetaan.
Meidän ei pidä lähteä kilpailemaan halpatyövoimalla, vaan tutkimukseen, koulutukseen ja osaamiseen panostaminen on paras keino varmistaa, että Suomi ja suomalaiset pärjäävät jatkossakin ja työstä voidaan maksaa palkka, jolla tulee toimeen.
Risto Mykkänen (vas.) kansanedustajaehdokas