Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Yritykset kyllästyneet politikointiin

Yritysten mielestä yhteistyö alueen ja kunnan menestyksen eteen on tärkeää, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton julkaisema kuntaranking.

Asiat kunnissa tapahtuvat liian hitaasti. Erityisesti toivotaan sujuvuutta lupa- ja kaavoitusasioihin sekä muuhun byrokratiaan. Lisäksi yritykset ovat turhautuneet paikalliseen politikointiin, puolueiden väliseen eripuraan tai kuntapoliitikkojen ja virkamiesten heikkoon yhteistyöhön. Tämä näkyy yrityksille poukkoilevana ja tehottomana päätöksentekona, jossa yritysmyönteisyys voi jäädä sanahelinäksi. Yritykset toivovat aitoa yhteistyötä oman alueen menestyksen eteen!

Etelä-Savon seutukunnat ovat ranking listan häntäpäässä. Pidemmän aikavälin trendi näkyy selkeästi - kuilu läntisen ja itäisen/Kaakkois-Suomen välillä ei ole kaventunut.

Yritykset ovat laajalti tyytymättömiä mahdollisuuksiin osallistua erilaisten kuntapalvelujen tuottamiseen. Kuntayhtiöiden aiheuttamista markkinahäiriöistä sekä kilpailutusten ja julkisten hankintojen ongelmista raportoidaan paljon.

Yritykset toivovat aitoa yhteistyötä.

Valtaosa yrityksistä arvioi maantieteellisen sijaintipaikkansa vastaavan hyvin yritystoiminnan nykyisiin tarpeisiin. Sijaintia koskevissa arvioissa oli havaittavissa yhteyksiä mm. muutoksiin työvoiman saatavuudessa tai liikenneyhteyksissä. Itä-Suomessa vaikuttaa myös Venäjän kaupan tyrehtyminen ja Venäjän läheisyys mm. turistien puuttuminen. Toisaalta etätyön läpimurron myötä sekä rekrytointi että bisneksen pyörittäminen ovat helpottuneet ruuhka-Suomen ulkopuolella.

Osa yrityksistä on tyytymättömiä kaupunki- ja kuntakeskustojen kehittämiseen. Joko aitoa kehittämistä ei tapahdu ja keskustat näivettyvät tai keskustoja kehitetään yritysten tarpeita kuulematta. Yritysten saavutettavuus voi heikentyä niin asiakkaiden kuin työntekijöiden näkökulmista ja erityisesti palvelualan yritykset voivat joutua pohtimaan sijaintiaan uudelleen.

Tulokset ja ilmapiiri eivät kehity tai muutu ellei muuteta ja löydetä uusia toimintatapoja. Tarvitaan yhteinen näkemys mitä halutaan saada aikaiseksi, uutta otetta asioiden hoitoon ja lähtötason määrittely. Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisu Itäisen Suomen uusi suunta, visio ja teot on hyvä innoittaja yhteisen näkemyksen luomisen pohjaksi. Mitä laajempi alue on samojen tavoitteiden takana sitä, realistisempaa on niiden toteutuminen. Toimivat mallit laajalle yhteistyölle niin yritysten kuin alueiden ja kuntien kesken on yksi avaintekijä läntisen Suomen menestykseen.

Pian pääsemme arvioimaan, kuinka maakuntamme menestyy muiden maakuntien joukossa. Suomen Yrittäjät toteuttavat uuden kyselyn: Maakuntien elinvoimabarometri. Tulokset julkistetaan toukokuussa. Sen jälkeen meillä on useamman kyselyn tulokset nykytilanteen toteamiseksi ja kehittämisen pohjaksi. Pelkästään positiivisten asioiden esinostaminen ei kehitä aluettamme. Meidän on osattava vahvistaa vahvuuksiamme ja samalla kehittää heikkouksia.

Nina Rasola

puheenjohtaja

Etelä-Savon Yrittäjät