Vielä edellisen vuosikymmenen alussa ei olisi voinut kuvitellakaan nykyisenlaista tuulivoimabuumia. Tuolloinhan tuulivoimaa ei pidetty kannattavana itsessään vaan pelkästään eri tukien kannattelemana. Nykyisen näkemyksen mukaan Pieksämäelle voidaan rakentaa tuulimyllyjä monelle alueelle. Kaupunki on Itä-Suomessa Kangasniemen kunnan ohella ainoita paikkoja, joissa tuulimyllyt eivät häiritse Puolustusvoimien tutkatoimintaa – kenties Suomen Natoon liittymisen jälkeen tilanne muuttuu. Silloin tuulivoimasta innostuvat myös naapurikunnat. Siinä mielessä Pieksämäki on saanut etumatkaa.
Vielä ei ole kokemusta siitä, pilaavatko tuulimyllyt maisemaa. On sanottu, että niihin tottuu nopeasti, eikä oikeastaan niitä jonkin ajan päästä huomaakaan. Toiminnassa olevat tuulivoimalat voivat aiheuttaa liikkuvaa varjoa eli välkettä ympäristöönsä, kun auringon säteet suuntautuvat tuulivoimalan lapojen takaa tiettyyn katselupisteeseen. Lapojen pyöriminen aiheuttaa liikkuvan varjon. Häiriö vältetään, kun tuulivoimala pidetään sammutettuna päivittäin häiritsevän välkkeen ajankohtana. Myös tuulivoimaloiden sijoittelu poistaa ongelman.
Pieksämäki on saanut etumatkaa.
Maanomistajien saamat korvaukset sähkönsiirtolinjojen käyttöön otettavista maista eivät aina tyydytä, mutta ne ovat monesti myös neuvottelukysymyksiä. Kun tuulivoima vakiintuu, kehittyvät myös korvauskäytännöt ja toivottavasti lainsäädäntökin. Yleinen sopimusneuvotteluopaskin olisi hyvä apu.
Pieksämäki haluaa olla edelläkävijä vihreän energian tuottajana, tuulivoiman lisäksi muun muassa aurinkopaneelien asentamista suopelloille tutkitaan. Kaikenlaista uutta on ilmassa.
Tuulipuiston toiminta-aika on noin 30 vuotta, jonka jälkeen tuulivoimayhtiö saattaa alueen ennalleen. Vielä ei ole tietoa siitä, halutaanko alueilla jatkaa tuulivoiman tuotantoa. Ala on tähän mennessä jo kehittynyt paljon. Ehkä tuulipuistot ovat vain yhden ajanjakson ilmiö.