Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kaksinaismoralistit tarkastuslautakunnassa

Valtuuston keskustalaiset jäsenet, tarkastuslautakunnan varapuheenjohtaja Risto Ockenström ja jäsen Sinikka Riipinen olivat tehneet 22.1.2023 oikaisuvaatimuksen koskien kaupunginjohtajan tekemää viranhaltijapäätöstä. Kaupunginhallitus käsitteli oikaisuvaatimuksen 13.2.2023 hyläten sen yksimielisesti. Tämä on vain yksi esimerkki lukuista oikaisuvaatimuksista ja valituksista, joita he ovat tehtailleet tämän valtuustokauden aikana, kuormittaen virkakoneistoa turhaan.

Nyt tarkastuslautakunnassa on ollut käsittelyssä viime syksyn tarkastuslautakunnan itsensä kilpailuttama tilintarkastuspalveluiden hankinta, josta on tehty markkinaoikeuteen valitus. Suomen johtava julkisten hankintojen asiantuntija FTCservices Oy ja Kuntaliitto ovat antaneet lausunnot, joissa todetaan yksiselitteisesti, että Pieksämäen kaupungin tulee keskeyttää hankinta ja tehdä uusi kilpailutus.

Tarkastuslautakunnalla ei ole virkavastuullista esittelijää.

Näistä lausunnoista huolimatta Risto Ockenström kyseisen pykälän valmistelijan ehdotuksen vastaisesti teki päätösesityksen, että kaikki on kilpailutuksessa tapahtunut oikein ja markkinaoikeuteen saatettu valitus on aiheeton ja uutta kilpailutusta ei tarvitse järjestää. Tarkastuslautakunnalla ei ole virkavastuullista esittelijää, vaan tässä tapauksessa päätösesityksen lainmukaisuudesta vastuun kantaa Risto Ockenström. Tämä päätösesitys tulee ylimääräisen valtuuston käsittelyyn 20.2.2023. Risto Ockenströmillä olisi ollut mahdollisuus osoittaa moraalista selkärankaa ja hyväksyä valmistelijan tekemä päätösesitys, jonka tukena oli asiantuntijalausunnot. Herää kysymys miksi tarkastuslautakunta ei halua näyttää esimerkkiä lainmukaisesta toiminnasta. Muiden toiminnassa nähdään virheitä, mutta omasta toiminnasta ei. Se on kaksinaismoralismia.

Mikäli valtuusto hyväksyy tarkastuslautakunnan esityksen, niin hyvin suurella todennäköisyydellä markkinaoikeus tulee hyväksymään valituksen, joka johtaa hankinnan keskeytymiseen ja uuteen kilpailutukseen mahdollisine sanktioineen. Yleisen varovaisuusperiaatteen mukaisesti on syytä välttää turhia riskejä. Valtuuston on luotettava asiantuntijoiden lausuntoihin ja toimittava lain mukaisesti.

Kun rakentavaan yhteistyöhön ei kyetä ja kun pelkästään kivi kengässä ei riitä, niin suora kiusan- ja haitanteko on Ockenströmin ja Riipisen toimintatapa. Voi kysyä miksi ja mihin sillä pyritään?

Arto Sepponen

Valtuutettu (Kesk.)