Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Uusi kaivoslaki ei noudata tuoreen luontokatoraportin suosituksia

Ympäristöministeriön Luonnonvarakeskukselta tilaama raportti luontokadosta on valmistunut. Sen mukaan luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen tulee ottaa vakavasti. Suomen luonnon luhistuminen pudottaa lopulta pohjan pois taloudelta ja hyvinvointivaltiolta.

Raportissa esitellään muutoksia, jotka yhteiskunnassa tulisi toteuttaa. Tällaisia toimia ovat muun muassa luontokatoa aiheuttavan toiminnan verottaminen, eläinperäisen ruoantuotannon vähentäminen ja luontokadon huomioiminen sijoitustoiminnassa.

Yksi tärkeistä toimista on suojelualueiden kasvattaminen. Maankäyttöä tulisi ohjata pois tärkeimmiltä luontoalueilta.

Kiellon piirissä ovat kansallis- ja luonnonpuistot.

Me Kaivostoiminnalle RAJAT -kansalaisaloitteen vireillepanijat olimme suunnannäyttäjiä. Lakialoitteen tavoite on sama kuin tuoreen raportin: Suomen herkimmät luontokohteet tulee suojella kokonaan kaivostoiminnan vaikutuksilta.

Ikävä kyllä tekemämme aloite luontokadon pysäyttämiseksi jää piippuhyllylle eduskunnan lähtiessä vaalivapaalle. Lakialoite loi kuitenkin painetta. Luonnonsuojelulaissa määritellään nyt ensimmäistä kertaa kaivostoiminnalta kokonaan kielletyt eli niin sanotut no-go-alueet. Kiellon piirissä ovat kansallis- ja luonnonpuistot, eli 3,5 prosenttia Suomen pinta-alasta. YK:n biodiversiteettisopimuksen mukainen suojelutavoite on 30 prosenttia.

Myös talousvaliokunta sai valmiiksi kaivoslakia koskevan mietintönsä. Lakiin kirjattiin viime hetkellä vihreiden Mari Holopaisen aloitteesta uusi pykäläkokonaisuus kansallisen turvallisuuden ja huoltovarmuuden turvaamiseksi.

Mukaan mahtui myös tekstimaininta siitä, että Suomi on sitoutunut 30 prosentin tavoitteisiin maa- ja vesialueiden suojelusta luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Kokoomus ja perussuomalaiset vastustivat mainintaa.

Suojelutarve on ajankohtainen esimerkiksi Järvi-Suomessa, jonka ulkomaiset kaivosyhtiöt ovat ottaneet kiikariinsa. Seuraavan hallituksen täytyy suojella luontomme parhaat palat. Vihreät ovat kirjanneet suojelutavoitteet hallitusohjelmaan. Ei ole yhdentekevää, ketkä seuraavassa hallituksessa näitä päätöksiä ovat tekemässä.

Miisa Mink

Kirjoittaja on Saimaa ilman kaivoksia -kansanliikkeen perustaja, Kaivostoiminnalle RAJAT -kansalaisaloitteen vireillepanija ja eduskuntavaaliehdokas Kaakkois-Suomessa (vihr.).