Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Mielipide | Translaki on ihmisoikeuskysymys

Pieksämäen Lehdessä 7.2. kirjoittaa Jouni Koskela huolistaan translakiin liittyen. Koskela lietsoo kirjoituksellaan pelkoja ja uhkakuvia, jotka eivät perustu tutkittuun tietoon tai todellisiin kokemuksiin maista, joissa translaki on uudistettu itsemääräämisoikeuteen perustuen. Koskelan esittämät uhkakuvat ovat kaukaa haettuja ja niiden tarkoituksena on leimata transihmisiä.

Translain tarkoitus on itsemääräämisoikeuden ja yhdenvertaisuuden vahvistaminen. Uudistuksella erotettiin sukupuolen oikeudellinen vahvistaminen lääketieteellisistä sukupuolenkorjaushoidoista. Sukupuolen vahvistamisen edellytyksistä poistettiin ihmisoikeuksia räikeästi rikkonut vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä ja psykiatrisesta diagnoosista. Translaissa on kyse hallinnollisesta prosessista sukupuolimerkinnän korjaamiseksi, ei lääketieteellisistä toimenpiteistä. Lain uudistaminen vahvistaa transihmisten itsemääräämisoikeutta, henkilökohtaista koskemattomuutta ja oikeutta yksityiselämään. Translain uudistus on merkittävä edistysaskel ihmisoikeuksien toteutumiselle Suomessa.

Tulevaisuudessa on tärkeää, että nämä oikeudet toteutuvat myös lasten ja nuorten osalta. Viime kädessä oman sukupuolen ilmentämisessä on kyse itsemääräämiseen ja yksityiselämään liittyvistä perustavanlaatuisista oikeuksista – myös lapsilla ja nuorilla.

Translaissa on kyse hallinnollisesta prosessista.

Nykytiedon mukaan lapsi tai nuori ei pysty tahdonalaisesti vaikuttamaan siihen, mihin sukupuoleen hän samastuu. Lapsilla ja nuorilla on oikeus ajantasaiseen tietoon sukupuolen moninaisuudesta sekä heillä on oltava tilaa pohtia identiteettiään turvallisten aikuisten kanssa. Nuoria ei hämmennä tieto sukupuolen moninaisuudesta, vaan sen puute.

Translain uudistuksen ja sateenkaarioikeuksien puolustamisen tavoitteena on yhdenvertaisuuden edistäminen ja jokaisen yksilön ihmisarvon kunnioitus. Valheiden levittäminen ja ennakkoluulojen lietsominen transihmisiä kohtaan on paitsi väärin myös vaarallista. Jokaisella tulee olla oikeus elää ilman leimaamista. Transihmisille kuuluvat sama ihmisoikeudet kuin kaikille muille ja näiden ihmisoikeuksien vahvistaminen on translain tarkoitus.

Maarit Levoniemi

OTM

Vaikuttamistyön assistentti, Seta ry