Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Museon pitää näkyä ja kuulua meille ja muille

Pieksämäellä nousee aika ajoin esille paikallisen museotoiminnan tilanne. Monet muistavat, että kaupungille lahjoitettiin aikoinaan kartanon kivinavetta kotiseutumuseon paikaksi. Tuli myös rahasumma rakennuksen museotoimintaan saattamista varten. Museohanke kuitenkaan ei edennyt.

Tuosta on aikaa jo useita vuosikymmeniä. Kaupunkiin on sen jälkeen syntynyt museotoimintaa ja nyt lasketaan, että Pieksämäellä on neljä kaupungin omistamaa kulttuurihistoriallista museota. Yksi niistä on Pieksämäen kotiseutumuseo, jonka olemassaolo perustuu kokoelmiin, ei rakennukseen. Lisäksi paikkakunnalla sijaitsee Savon radan museo, Jäppilässä Jäppilän kotiseutumuseo ja Virtasalmella Virtasalmen kotiseutumuseo.

Museot ovat nykyisin hyvin suosittuja käyntikohteita.

Pieksämäen kotiseutumuseon kokoelmien säilyttäminen on ollut jatkuvaa 1950-luvulta lähtien. Uusin vaihe tapahtui toukokuussa 2021, jolloin Pieksämäki-Seura ja Pieksämäen kaupunki kokosivat yhteistyössä näyttelyn kotiseutumuseon esineistä Poleenin kellarikerrokseen, jossa toimii myös tietoa ja tavaraa pullisteleva Pieksämäen kotiseutuarkisto.

Museotoimintaa ohjaa kokoelmapoliittinen ohjelma, jota toteutetaan ja toteutumista seurataan.

Silloin tällöin tulee esille ammatillisesti hoidetun kotiseutumuseon tarve. Kun kaupungissa nyt on jo toimivia museoita, olisi hienoa, jos niiden näyttelytoimintaa kehitettäisiin yleisöä entistä enemmän kiinnostavaksi.

Museot ovat nykyisin hyvin suosittuja käyntikohteita. Suomen ammatillisesti hoidettuihin museoihin tehtiin viime vuonna lähes 6,9 miljoonaa museokäyntiä. Luvuissa on suuri kasvu, sillä museokäyntejä tehtiin 2,5 miljoonaa enemmän kuin edellisenä vuonna.

Oman paikkakunnan historia kiinnostaa kaikkia ja monesti matkailijat viehättyvät pienten paikkakuntien omintakeisista museoista. Pieksämäellä on paljon rautatiehistoriaa, jota Savon radan museo pitää esillä.