Vaalikeskustelua ryydittää myös ministeriöiden kansliapäällikköjen laatima yhteinen virkanäkemys seuraavien kahden vaalikauden avainkysymyksistä.
Haasteiksi kansliapäälliköt ovat listanneet talouskasvun edellytysten vahvistamisen, vihreän siirtymän etenemisvauhdin, yhdenvertaisuuden ja demokratian vahvistamisen, Suomen turvallisuuden ja kriisinkestävyyden tarvitsemat lisätoimet sekä julkisen talouden merkittävän tasapainotustarpeen.
Suomen vahvuudet liittyvät vihreään siirtymään.
Koska julkista taloutta on vaikea tasapainottaa ilman talouskasvun vetoapua, on seuraavan vaalikauden aikana käynnistettävä parantavat uudistukset nopeasti, sillä niiden vaikutukset näkyvät viiveellä. Kansliapäälliköt korostavat raportin tämän osuuden tärkeyttä.
Samaan aikaan olisi aloitettava talouden tasapainottaminen, jota tavoiteltaisiin kahden vaalikauden kuluessa. Keinovalikoima ja sen ajoitus kuuluvat poliittisen harkinnan piiriin.
Mahdollisuudet Suomelle -asiakirjassa tuodaan esille Suomen väestörakenne ja sen aiheuttamana haasteena työvoiman saatavuus, joka on muodostunut yhteiskunnalliseksi haasteeksi ja talouskasvun rajoittimeksi etenkin, kun ikääntyminen kasvattaa työvoiman tarvetta. Tämän takia tulisi tavoitella 80-prosenttisen työllisyyden tavoittelua ja työperäisen maahanmuuton kaksinkertaistamista. Kansliapäälliköt toteavat tavoitteista, että ne molemmat ovat vaativia ja että niiden saavuttaminen edellyttää johdonmukaisia ja vaikeitakin päätöksiä eri politiikanlohkoilla.
Suomen vahvuuden liittyvät vihreään siirtymään. Yksityisten investointien ohjautumisen tulisi tapahtua kustannustehokkaasti ja johdonmukaisesti. Sen edistäminen nähdään julkisen vallan ensisijaiseksi tehtäväksi.
Kaikki nämä asiat onnistuvat, jos politiikka on tasapainoista. Vahvan talouden näkökulman rinnalla tarvitaan ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden näkökulmia unohtamatta turvallisuuden merkitystä.