Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Mielipide | Eduskuntavaaleja kohti

Vaalisloganini on Suurella sydämellä paremman Suomen puolesta. Tuoda erityisesti tämän alueen haasteita esiin eduskunnassa. Väestö ikääntyy ja vähenee, tarvitaan elinkeinopolitiikka, joka huomioi myös aluepoliittisen ulottuvuuden edistäen työpaikkojen syntymistä kaikkialle Suomeen, myös Etelä-Savoon ja Pieksämäelle. Tarvitaan toimivia liikennejärjestelyjä: tiet kuntoon ja että junat kulkee.

Vaikka nämä eivät olekaan kuntavaalit, on tärkeää, että mahdollisimman moni pieksämäkeläinen äänestäisi pieksämäkeläistä ehdokasta. Pieksämäki tarvitsee monen vuoden jälkeen oman kansanedustajan. Vain oman kaupungin kansanedustaja voi tuoda omaa kaupunkia esille ja viedä kaupungin asioita eteenpäin eduskunnassa, ei vaikkapa mikkeliläinen.

Säästöt on yksi päivän puheenaihe politiikassa. Ukrainan ja Venäjän sota on nostanut arjen hintoja, esimerkiksi bensan ja sähkön hinta puhuttavat tänä päivänä, ja kaikki kallistuu. Siksi kansalaisiakin on tuettava pärjäämään, kun yrityksiäkin on tuettu. Säästöjäkin tarvitaan, mutta ne on tehtävä oikeudenmukaisesti.

Säästöt on yksi päivän puheenaihe politiikassa.

Elinkustannusten noustessa on elintärkeää huolehtia pieni- ja keskituloisten pärjäämisestä. Ei leikkauksia sosiaaliturvaan: ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, eläkkeisiin, asumistukeen, työmarkkinatukeen ja toimeentulotukeen.

Satsataan koulutukseen ja lasten ja nuorten hyvinvointiin. Lasten ja nuorten pahoinvointi on lisääntynyt valtavasti, puhutaan jo kriisistä. Esimerkiksi kokoomuksen leikkauslistan euromäärä, kuuden miljardin euron sopeutus ensi vaalikaudella, merkitsee merkittäviä leikkauksia näistä kohteista.

Suomen työllisyys on tällä kaudella noussut ennätyskorkeaksi, ja hallituksen 75 prosentin työllisyystavoite on jopa ylitetty, tällä tiellä on hyvä jatkaa. Tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa, jotta saamme vaikka hoitajapulaan työntekijöitä, omin voimin se ei onnistu, jos vaikka 0,7 hoitajamitoituksesta halutaan pitää kiinni ja meillä on työvoimapulaa myös useilla muilla aloilla. Samalla on pidettävä huoli, ettei työehtoja heikennetä, eikä palkkoja pienennetä. Duunarin perusjuttu on, että palkalla pitää pystyä elämään ja tulemaan toimeen arjessa.

Tärkeitä tavoitteita ovat terveyserojen kaventaminen, mielenterveyspalveluiden saatavuuden parantaminen ja vanhuspalveluiden epäkohtien korjaaminen. Siksi hyvinvointialueiden taloutta on tuettava, jotta emme joudu tekemään isoja leikkauslistoja, kun monet terveyspalvelut ovat ihan rempallaan, esimerkiksi päivystykset ovat yliruuhkautuneet.

En ole ollut NATO:n ystävä, mutta tässä vaikeassa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa, kannatan Natoon hakemista, sillä Venäjästä on tullut arvaamaton sotiva rajanaapuri. Silti rauhaan on pyrittävä Euroopassa ja koko maailmassa, elämme hyvin vaikeaa epävarmuuden aikaa, joka saattaa tulla jatkumaan vielä pitkään.

Risto Mykkänen

Eduskuntavaaliehdokas (vas.)