Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Mielipide | Huoli harrastusten tulevaisuudesta

Korona vaikutti negatiivisesti urheiluseuratoimintaan maanlaajuisesti. Tilanne on hieman parantunut harrastajamäärien osalta, mutta Olympiakomitean mukaan 13-18-vuotiaat eivät ole löytäneet takaisin harrastusten pariin toivotulla tavalla. Tämä on iso huoli seuratoiminnassa.

Lisäksi seuratoiminnan tulevaisuudelle Etelä-Savossa vaikeuksia aiheuttaa väkiluvun väheneminen. Syntyvyys oli ennakkotietojen mukaan ennätysalhainen vuonna 2022. Esimerkiksi Pieksämäellä syntyi ennakkotietojen mukaan 93 lasta vuonna 2022.

Tällaisista lapsimääristä on tulevaisuudessa haastava löytää harrastajia tarpeeksi paikallisten seurojen joukkuelajeihin. Mistä löytyvät tulevaisuuden pelaajat esimerkiksi jalkapalloon, jääkiekkoon, lentopalloon ja salibandyyn?

Alueen seurat tekevätkin jo yhteistyötä, mutta mielestäni on kohtuutonta, että jo hyvin nuorena täytyy reissata harjoittelemaan pitkien välimatkojen päähän toiselle paikkakunnalle. Kauhea ajatus on, että nuoret ja lapset eivät saa toteuttaa itseään pelikentillä ja sitä kautta unelmoida pelaamisesta parrasvaloissa aikuisena. Tämä on ollut henkilökohtaisesti todella tärkeä ja eteenpäinvievä voima elämässäni.

Annetaan lapsille ja nuorille mahdollisuus harrastaa.

Tämä vaikuttaa myös paikallisten edustusjoukkueiden toimintaan. Toki voidaan ajatella, mikä merkitys on sillä, löytyykö pieniltä paikkakunnilta lajien edustusjoukkueita 2-divisioonaan tai muihin alasarjoihin? Vastaus löytyy mielestäni siitä, kun katsoo mitä on käynyt lentopallon harrastamiselle poikajunioreissa Pieksämäellä miesten edustusjoukkueen hävittyä. Lisäksi iso arvo on myös se, että paikallisten seurojen otteluihin kerääntyy poikkeuksetta parisataa katsojaa yhteisen asian äärelle.

Islannin-malli, jossa seurat, kunnat ja koulu tekevät yhteistyötä, sekä tukevat toisiaan hyvin tiiviisti on ollut aikaisemminkin pinnalla. Mielestäni tätä mallia kannattaisi edelleen jalostaa ja sen jälkeen ottaa käyttöön, vaikka se taloudellista panostusta vaatiikin.

Lisäksi pienillä paikkakunnilla tulee pohtia, pitäisikö tehdä ennemminkin yhteisseuroja pienille junioreille erillisten lajien organisaatioiden sijaan. Yhteistyö lajien välillä paranisi, seuratoimintojen vapaaehtoisten aikuisten työtaakka henkeä kohden ei olisi kohtuuton ja mahdollistettaisiin liikunnan harrastaminen mahdollisimman monelle.

Harrastusten tärkeys on muistettava myös vaikeassa taloustilanteessa. Yhteiskunnan rahallinen tuki liikkumiseen tulee korkojen kera takaisin henkisesti ja fyysisesti terveempien ihmisten kautta. Liikkumattomuus kustantaa yhteiskunnalle UKK-instituutin mukaan 3,2 miljardia vuosittain.

Annetaan lapsille ja nuorille mahdollisuus harrastaa, liikkua sekä unelmoida!

Teemu Laukkanen

eduskuntavaaliehdokas (vihr.)