Kotimainen maatalous on huoltovarmuutemme ylläpitäjä ja perusta. Vahvuutemme tulee olla omavaraisuus tässä maailmantilanteessa, jossa nyt elämme. Etelä-Savossa lypsykarjatalouksia oli vuonna 2021 272 ja viljanviljelyssä oli 185 tilaa. Maatalouden haaste on heikko kannattavuus, joka johtuu tuotantopanostensa hinnannoususta. Tällä on suora yhteys ruokaketjuille ja maakunnan elintarviketeollisuudelle.
Itä-Suomen on nyt ajettava omaa etuaan valtiovallan suuntaan tukipaketin muodossa. Tukipaketissa tulee huomioida rahoitus tuottajahintoihin, sujuvaan tiestöön, etäyhteyksien toimivuuteen, sähkönsiirtomaksuihin, polttoaineveroon. Maatalousyrittäjien peruspohjahinnat tulee kirjata lakiin.
Maatalouden harjoittamiseen liittyvää EU:n sääntelyä ja byrokratiaa on vähennettävä. Tahtotilamme on oltava puhdas lähiruoka ja maatalousyrittäjien elinvoimaisuus. Maaseudun asioissa on uskottava yksityiseen yrittäjyyteen ja paikallisiin toimijoihin ja toimintamalleihin.
Koko Etelä-Savossa ja Itä-Suomessa tulee olla elämisen, asumisen, harrastamisen, työnteon ja yrittämisen sekä kesäasumisen ja monipaikkaisuuden mahdollisuudet. Erilaisia asumisen vaihtoehtoja tulee olla laajalti tarjolla.
Tonttikaavoitus tulee olla ketterää, joustavaa ja nopeaa niin yrityksille kuin yksittäisille omakotirakentajille. Kesäasuntojen muuttaminen vakituisiksi asunnoiksi tulee mahdollistaa ja monipaikkaisuutta tukevaksi.
Maaseudun tyhjänä olevat tilat on kartoitettava ja saatettava myyntiin. Omavaraisuus ja luonto on lisännyt ihmisten halua muuttaa maalle hakien elämän laatua tässä hektisyydessä.
Metsä, vesi ja ruoka ovat maakuntamme valtit.
Itäisen Suomen tilanne on muuttunut merkittävästi vajaan vuoden sisällä liikenneyhteyksien osalta.
Saimaan kanavan sulkeutumisesta aiheutuvien ongelmien vuoksi saavutettavuus eli alueemme liikenneyhteydet ja -investoinnit ovat tärkeimpiä edunvalvonnallisia asioitamme tuleviin hallitusneuvotteluihin. Tiestömme ja erityisesti poikittaisliikenne on saatava kuntoon nostamalla rahoitusta.
Myös raideyhteyksien kehittäminen on oltava ykkösasiamme ja erityisesti oikorata.
Oikoradasta eli Lahti–Heinola–Mikkeli olen tehnyt elokuussa 2022 valtuustoaloitteen, jota vielä ei ole käsitelty.
Junavuoroissa alueellamme tulee Haukivuoren pysäkin tilanne ottaa tarkasteluun. Junahan pysähtyy siellä tavarajunan väistötilanteessa, mutta junasta ei voi jäädä pois eikä siihen voi nousta. Samoin aamujunavuoro Etelä-Savosta pääkaupunkiseudulle on palautettava.
Maaseutumaisena ja Suomen metsäisimpänä maakuntana Etelä-Savon luonto tulee nähdä vetovoimatekijänä ja kehitellä luontokohteitamme vastaamaan yhä paremmin hyvinvoinnin näkökulmaan.
Metsätalous ja metsän jalostusarvo ovat elinvoimamme perusta. Puusta on moneksi.
Etelä-Savo pystyy profiloitumaan Suomen parhaaksi maaseutumaiseksi maakunnaksi tiedostamalla ja markkinoimalla sitä mitä meillä on!
Metsä, vesi ja ruoka ovat maakuntamme valtit ja elinvoiman sekä hyvinvoinnin pilarit!
Jaana Strandman
Erityisopettaja, pienyrittäjä
Etelä-Savon Maakuntahallituksen ja Aluehallituksen jäsen
Perussuomalaisten Kansanedustajaehdokas