Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Mielipide | Hukataanko koululaisten voimavaroja?

Opetusministeriön julkaisema sivistyskatsaus on mietityttänyt kansalaisia. Haluan opettajana ja äitinä avata näkökulmia koulutuksen moninaiseen kenttään. Opettajien sanotaan kuormittuvan paperityöstä, jota vaaditaan muun muassa kolmiportaisen tuen oppilaiden kohdalla. Se on totta.

Totta on myös se, että monialaiseen ammattityöskentelyyn kuluu yhä enemmän aikaa. Olen luokanohjaajana tehnyt tätä työtä vuosia, mutten ole väsynyt työhöni. Pidän itseäni etuoikeutettuna vielä 30 työvuodenkin jälkeen saadessani nähdä oppilaiden kasvuvuodet, ja pystyessäni kulkemaan rinnalla yhtenä tärkeänä aikuisena.

Nykykoulu ei keskity vain oppiaineisiin. Siellä opitaan olemaan ihmisiksi ja ottamaan toiset huomioon. Oppiaineiden sisältöjen lisäksi tarjoaa koulu paljon muutakin elämää hyödyttävää opittavaa. Monialaiset oppimiskokonaisuudet ovat tulleet osaksi eri oppiaineita, ja antavat mahdollisuuden muun muassa monilukutaidon opettamiseen osana oppiaineen opetussisältöjä. Tämä auttaa koululaista kasvamaan kriittiseksi yhteiskuntaa ymmärtäväksi aikuiseksi.

Ei ole yhtä keinoa tai taikasauvaa oppimistulosten korjaantumiseksi.

Suunnan muuttamiseen tarvitaan paljon työtä. Resurssit tai niiden puute ovat nousseet eduskunnassakin keskusteluun. Mielestäni resurssien ohjaamisessa on tärkeintä huomioida riittävän pienien opetusryhmien muodostaminen. Tällöin opettaja saa opetusrauhan ja pystyy ohjaamaan oppilaitaan henkilökohtaisesti.

Kaikki oppiminen lähtee luku- ja kirjoitustaitojen ja matematiikan sekä työn arvostamisesta. Lisäksi vaaditaan aktiivinen ote, joka tulee lähteä oppilaasta itsestään. Opettajat niin varhaiskasvatuksessa kuin perusopetuksessakin tekevät työtä suurella sydämellä kohdaten jokaisen oppilaan ja lapsen yksilönä. Kuitenkin saavuttaakseen hyvät oppimistulokset perheiden tuki on oppijalle välttämätöntä. Ihmismoottori ei jaksa ilman ruokaa ja lepoa, eivätkä aivot omaksu ilman näitä uusia tietoja tai taitoja.

Olen huolissani myös lahjakkaista alisuoriutuvista oppilaista. Nykykoululaisemme haluaa harvoin erottua edukseen, vaan tyytyy matalampaan oppimistasoon kuin mihin hänellä olisi rahkeita. Näitä koululaisia tukemalla uskon, että saamme hyviä ja innovatiivisia osaajia kannattelemaan Suomea myös jatkossa.

Satu Naukkarinen

Pieksämäki

eduskuntavaaliehdokas (kok.)