Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Pääkirjoitus Tänä talvena sää on suosinut meitä kaikkia

Eurooppalaiset taitavat selviytyä kalliin energian talvesta pelättyä paremmin. Kuluva talvi on tähän saakka ollut lauha, eikä pitkiä pakkasjaksoja ole ollut. Helmikuu on yleensä tammikuun ohessa talven kylmintä aikaa ja nytkin on jännitetty helmikuun pakkasten tuloa ja kylmän kauden pituutta. On pelätty sähkön riittävyyttä ja kiertävien sähkökatkojen alkamista.

Nyt vaikuttaa siltä, että talvi tästäkin eteenpäin jatkuu lauhana. Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) viime viikon torstaina julkaisemassa kuukausiennusteessa arvioidaan säätä seuraavan neljän kalenteriviikon ajalle, lähes helmikuun loppuun asti.

Vaikuttaa siltä, että talvi tästäkin eteenpäin jatkuu lauhana.

Ennusteen mukaan koko Suomessa on koko jakson ajan tavanomaista lauhempaa. Sää on tavanomaista sateisempaa helmikuun ensimmäisellä puoliskolla.

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus julkaisi tammikuun alussa kolme kuukautta käsittävän vuodenaikaennusteen, joka alkaa helmikuussa ja päättyy huhtikuuhun. Tuonkin ennusteen mukaan sää kolmen kuukauden aikana on tavanomaista lämpimämpi. Tuona aikana lännessä olisi keskimääräistä sateisempaa ja idässä sademäärät ovat tavanomaisia.

Tiedot ovat kalliin energian aikana oikein hyviä. On tietenkin muistettava, että pitkät ennusteet vaativat tulkintaa. On muistettava muun muassa se, että esimerkiksi poikkeama lämpimään suuntaan voi syntyä joko siten, että koko jakso on tasaisesti keskimääräistä lämpimämpi tai siten että tarkasteltavaan jaksoon sisältyy lyhyt hyvin lämmin jakso ja muuten lämpötila pysyttelee lähellä tavanomaista.

Suomessa sää vaihtelee paljon, joten pitkiä ennusteita ei voida luotettavasti käyttää arvioimaan sään kehitystä. Kaikista varauksista huolimatta pitkän aikavälin ennusteet ovat olleet tähän mennessä suuntaa antavia. Nyt onkin erityisen painava syy tarkkailla säätä ja ennusteiden pitävyyttä.