Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Mielipide | Remppa vai rakentaminen, kaupungin on ratkaistava

Perinteisen hotelli Savonsolmun tuhoutuminen kauniilta niemeltä keskellä kaupunkia. Kaupungin keskiössä olevan, ison liikerakennuksen, Säästökeskuksen, ajautuminen keinottelun uhrina konkurssiin. Ydinkeskustassa myyntiin asetetut kahden funkkisliiketalon jääminen vaille ainuttakaan ostotarjousta.

Lisänä vielä Osuuspankin ilmoitus nykyisen Kauppatorin ja Kauppakadun kulmassa olevan kookkaan liiketalonsa asettamisesta myyntiin, kunhan kaupunki rakentaa pankille uuden toimitalon. Eikä tässä ole edes kaikki. Puolikuntoisia, puolikäyttöisiä kerrostaloja on keskustassa vielä lisää.

Näin koko kaupunkialueen keskusta on äkkiä hallitsemattomassa käymistilassa. Pieksämäen on ryhdyttävä aktiivisiin toimiin kaupunkinsa ydinkeskustan pelastamiseksi!

Vaikka rapistuvan kaupunkikeskustan ongelma on paikkakunnalla tuotu julkisesti esiin jo muutamien vuosien ajan, vasta valtakunnallinen mediajulkisuus herätti niin voimakkaita tunteita kaupunkilaisissa, että syntyi nopeita toimenpiteitä.

Kaupunki osti äkkiseltään konkurssipesältä Säästökeskuksen, kaupungin suurimman liike- ja asuintalon, entisen Säästöpankin pääkonttorin. Näin pelastettiin kiinteistö täydelliseltä romuttumiselta, ennen ulkoseinien kuparilevyjen irrottamista ”skoijarien” toimesta ja - joppausta maailmalle.

Tilanne herätti nyt myös kansalaisaktiivisuuden. Ryhmä paikkakunnan yhteiskunnallisia toimijoita päätti Hanna Moilasen aloitteesta järjestää julkisten keskustelujen sarjan ja aloittaa Pieksämäen keskustan kehittämisestä.

Tammikuun viimeisenä päivänä on kutsuttu kaikille avoimeen keskustelutilaisuuteen paikallisten rakennusyrityksien, kauppiaiden, kaavoittajan ja päättäjien edustajia. Yritystalon neuvotteluhuoneessa pidettävä tilaisuus on otsikoitu ”Remppa vai rakentaminen. Pieksämäen kaupunkikeskustan tulevaisuus”.

Keskustelussa avataan näkemyksiä nykyisten kiinteistöjen tulevaisuudesta, kaavoituksen muutostarpeesta, kaupungin ja rakentajayritysten työnjaosta. Samalla etsitään vastausta kysymykseen, pitäisikö rakentaa uutta vai kunnostaa vanhaa? Entä tulisiko ”puistokaupunkiin” lisätä puistoja?

Tilaisuuden järjestävän ryhmän tavoitteena on jatkaa avoimien keskustelutilaisuuksien järjestämistä Pieksämäen kaupungin elämän edistämiseksi, ja kaupungin pelastamiseksi!

Yhteistyön synnyttäminen ja avoin keskustelu on välttämätöntä kaikkien maaseutukaupunkien kehittämisessä!

Ilkka Seppä

ryhmän puolesta