Parahin Terhi Wallin, kirjoititte 26.1. Pieksämäen Lehdessä, ettette ole lainkaan perehtynyt heavymetallin. Ajattelin yli kolmekymmentä vuotta hevarina maapalloa tallustelleena hieman avata teille metallimusiikin aarrearkkua.
Olette toki osittain oikeassa. Metallimusiikissa lauletaan myös paholaisesta, korniudessaan se on onneksi pienessä vähemmistössä. Metalli on kaikista musiikkityyleistä ehkäpä kaikkein monipuolisinta ja, kuten muissakin musiikkityyleissä, lyriikoiden aihepiiri on laaja.
On olemassa ihan puhtaita gospel-bändejä, jotka levittävät Raamatun ilosanomaa hevin muodossa. Samalla tavalla kuin kristilliset iskelmälaulajat tai räppääjät. Lisäksi esimerkiksi Black Sabbathin jäsenet ja etenkin Tony Iommi, joka on hevimetallin yksi isoisistä, tunnustaa kristinuskoa katolisen kirkon jäsenenä. Hän myös tuo sen esiin avoimesti. Gospeliksi ei silti Black Sabbathia voi luonnehtia.
Mutta on se hevi paljon muutakin. Se on kirjallisuutta, maailmanpolitiikkaa, yhteiskuntakritiikkiä, rakkautta ja historiaa.
Maailman ehkä tunnetuimman amerikkalaisen metallibändin, Metallican, lyriikoita on kirjoitettu suoraan klassikkokirjallisuuden inspiroimana. Yksi suosikeistani, For Whom the Bell Tolls (Kenelle kellot soivat), on Ernest Hemingwayn samannimisestä kirjasta. Se kertoo Hemingwayn kokemuksista Espanjan sisällissodassa. Brittien Iron Maiden taas on tehnyt kappaleen tunnetun romantiikan ajan runoilijan Samuel Coleridgen runosta Rime of the Ancient Mariner (Vanhan merimiehen tarina).
Brittibändi nimeltä Napalm Death on jo 80-luvulta saakka kritisoinut musiikissaan ympäristön tuhoamista, ihmisten eriarvoisuutta ja rahan mahtia.
Jo hajonnut yhdysvaltalainen System of a Down on tehnyt musiikkia maailmanpolitiikasta ja bändin jäsenten kotimaan, Armenian, asemasta. He ovat arvostelleet länsimaita siitä, että katsomme telkkarista halpaa viihdettä pitsaviipale suupielessä ymmärtämättä mitä maailmalla, kuten Armeniassa, 1989 Taivaallisen rauhan aukiolla tai Irakin sodissa, tapahtuu ja on tapahtunut.
Kotimaisista voisin mainita Timo Rautiainen & Trio Niskalaukauksen, joka on keskittynyt ympäristöasioiden lisäksi kuvaamaan suomalaista sielunmaisemaa. Elämäämme täällä, kuolemaa ja sen kohtaamista. Heidän Lumessakahlaajat-kappaleensa kertoo talvisodan evakoista ja sen video on kuvattu Kosovossa sodan jälkimainingeissa. Niin ikään kotimaisen Nightwishin oopperamainen Ghost Love Score on puhdas rakkauslaulu uskomattoman taitavan naissolistin laulamana.
Hevifestarit ja -tapahtumat ovat muuten niitä rauhallisimpia ja turvallisimpia kaikista musatapahtumista. Hevarit ovat näet todellisuudessa niitä kilteimpiä ja rauhaa rakastavimpia ihmisiä. Siellä on kristittykin turvassa.
“Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi. Saatte näet saman tuomion, jonka itse annatte muille. Teille annostellaan samalla mitalla, jolla itse annostelette”, Matt. 7:1-2.
Ps. Islamin hadithien mukaan Mahdi on vapahtaja. Että onhan noita.
Esa Annala, lähes tunnustuksellinen hevari
Pieksämäki