Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Pääkirjoitus Väestönkehitys ikävää, mutta ei yllättävää

Väestönmuutosten ennakkotietojen mukaan vuonna 2022 syntyi Pieksämäellä 93 ja koko Etelä-Savon maakunnassa 714 lasta. Kuolleiden määrä oli syntyneisiin nähden yli kolminkertainen, koska Pieksämäellä kuoli vuoden aikana 322 ja koko maakunnassa lähes 2284 ihmistä.

Pieksämäelle muutti ihmisiä enemmän kuin täältä muutti pois, mutta se riittänyt pitämään asukaslukua entisellään vaan asukkaiden määrä väheni 172:lla. Pieksämäen väkiluku oli ennakkotiedon mukaan vuoden vaihtuessa 17 080.

Usean asiantuntijan valistuneen arvauksen mukaan Pieksämäen väkiluku saattaa pudota vähitellen 14 000:een. Se on sama määrä kuin taannoin Pieksämäen kaupungissa parhaimmillaan.

Se luo hieman luottamusta tulevaisuuteen.

Väestönmuutosten ennakkotiedot eivät yllätä senkään takia, että koko Etelä-Savon väestö on Suomen vanhinta. Pieksämäki elää samassa todellisuudessa.

Suomen nettomaahanmuutto oli viime vuonna mittaushistorian korkein. Kokonaisnettomuutto oli positiivinen myös Pieksämäellä (+62) kuten kuudessa muussakin Etelä-Savon kunnassa.

Vuoden 2022 maahanmuuttojen lukumäärässä ei ole mukana tilapäisen suojelun nojalla Suomesta oleskeluluvan saaneita ukrainalaisia, sillä viralliseen väestöön lukeutuvat vain henkilöt, joilla on Suomessa kotikunta.

Pieksämäki tarvitsee nykyistä enemmän muuttajia niin muualta Suomesta kuin ulkomailtakin, että työvoima riittää. Pieksämäki on onnistunut hyvin tulijoiden kotouttamisessa. Se luo hieman luottamusta tulevaisuuteen.

Lapsia syntyy liian vähän. Vuonna 2022 syntyneitä lapsia on vain alakoulun neljä tai viisi luokallista. Kaikki sopivat tarvittaessa yhteen kouluun.

Aluekehityksen asiantuntija Timo Aro huomauttaa (Savon Sanomat 27.1.), että koko maassa tuskin on täysin ymmärretty, kuinka isosta muutoksesta on kyse, kun luonnollinen väestönlisäys kääntyy yhä useammassa kunnassa negatiiviseksi.