Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Liian moni on voudin loukossa

Valtakunnan voudin tilasto julkisten sote-laskujen päätymisestä ulosottoon on järkyttävä. 2010-luvun alussa vuosittain noin 200 000 julkista sote-laskua laitettiin ulosottoon ja vuonna 2022 noin puoli miljoonaa.

Ollessani kansanedustaja puutuin tähän, sillä Sipilän hallituksen aikana sote-laskujen ulosotto kasvoi noin 400 000:een. Luulin tämän olevan lakipiste ja korjausta tulevan. Parannusta ei ole tapahtunut, vaan sote-laskujen ulosotto on pahentunut ja vuosi 2020 oli aivan järkyttävä: 622 233 julkista sote-laskua ulosottoon! Koen tämän aivan karmivana ja epäoikeudenmukaisena tilanteena. Sote on peruspalvelua.

Asiakasmaksulakia tulee uudistaa, koska siinä on epäkohtia. Esimerkiksi vaikka maksukatto on täynnä, joutuessaan sairaalan osastolle, joutuu maksamaan vuorokausimaksua. Ensin hinta on 49,60 euroa vuorokausi ja maksukaton täytyttyä 22,50 euroa vuorokausi.

Tämä tekee ison summan monille vanhuksille, jotka joutuvat odottamaan sairaalan osastolla jatkohoitopaikkaa. Myös vakavien sairauksien hoitaminen voi kestää ja näin kaataa ihmisen talouden. Esimerkiksi eräälle vanhukselle tuli verenmyrkytys ja hän joutui olemaan sairaalan osastolla 1,5 kuukautta. Kahdessa viikossa maksukatto oli täynnä ja laskua oli kertynyt noin 700 euroa. Tämän jälkeen 30 vuorokautta teki 675 euroa, eli yhteensä tuli noin 1400 euron lasku. Ei pienituloinen yksinään elävä eläkeläinen selviä tästä mitenkään. Ei, vaikka hänelle annettaisiin mahdollisuus maksaa lasku 2–3 erässä.

Ollessani kansanedustaja puutuin tähän.

Itsemurhat kääntyivät nousuun vuodesta 2020 vuoteen 2021. Luulen ulosottoon joutumisella olevan vaikutusta tähän. Olen keskustellut vanhusten kanssa, joilla on ollut itsetuhoisia ajatuksia saadessaan ison sote-laskun ja kauhulla ajatelleet ulosottoon joutumista.

Vanhuksia on myös löytynyt oman käden kautta kuolleena kodistaan ja maksamattomia sote-laskuja, perintäyhtiön ja ulosoton kirjeitä pöydältä.

Oletko Sinä samaa mieltä, että tämä kehitys pitää uuden eduskunnan korjata? Minun mielestäni pitää. Ahkeroin sen eteen, että sote saadaan muutettua paremmaksi.

Satu Taavitsainen

Kansanedustajaehdokas (Liike Nyt)

Etelä-Savon aluevaltuutettu

Kaupunginvaltuutettu

Mikkeli