Eduskuntavaalien ennakkoäänestyksen aika lähenee, sillä ennakkoäänestys alkaa kotimaassa 22. maaliskuuta – kahden kuukauden kuluttua. Ehdokkaita asettavat puolueet ovat vähitellen käynnistämässä kampanjoitaan. Pieksämäellä sekin tapahtuu laiskahkosti. Täkäläisillä kuntapolitiikan suurilla puolueilla, keskustalla ja sosiaalidemokraateilla ei ole paikallista ehdokasta, eikä myöskään perussuomalaisilla. Kokoomus sen sijaan sai melko myöhäisessä vaiheessa oman ehdokkaan Pieksämäeltä. Myös vihreillä, kristillisdemokraateilla ja vasemmistoliitolla on omat, paikalliset ehdokkaat, vasemmistoliitolla jopa kaksi.
On arvioitu jo kymmenet vuodet sitten, että pelkästään pieksämäkeläisten äänillä ei pääse eduskuntaan. Ehdokkaan tulisi olla maakunnallisissa luottamustehtävissä, että hän saisi näkyvyyttä ja voisi luoda verkostoja. Viime aikoja ajatellen pieksämäkeläisellä poliitikolla Arto Sepposella voisi tulevaisuudessa olla parhaat mahdollisuudet kerätä ääniä vaalipiiristä. Hän on verkostoitunut ahkerasti ja ollut näkyvissä luottamustehtävissä myös maakunnan tasolla.
Jos saisi antaa miinusääniä.
Utopiaa taitaa olla etenkin nykyisessä kärjistyneessä tilanteessa se, että ehdokasta äänestettäisiin yli puoluerajojen. Pikemminkin vaikuttaa, että jos saisi antaa miinusääniä, niin moni ehdokas olisi pakkasella.
Jokainen vaalikampanja tähtää oman ehdokkaan läpimenoon ja puolueen menestykseen. Ehdokkaaksi ryhtyminen ja omaa aikaa säästämättä tehty vaalityö on arvokasta. Että oikeat ihmiset ja tavoitteet pääsevät läpi, täytyy äänestäjien saada tietää ehdokkaan ja puolueen näkemyksiä.
Jo hyvissä ajoin on huomattu, että Pieksämäen ääniä havittelevat muualta Etelä-Savosta olevat ehdokkaat. Jos joku ehdokkaista pääsee eduskuntaan Pieksämäen äänten avulla, niin toivottavasti hän muistaa myös ajaa tämän paikkakunnan asioita.
Monet vaalit seurannut tietää, että hyvät vaalit ovat ne, joissa kaikki ehdokkaat ovat saaneet äänensä kuuluville ja äänestäjät ovat saaneet kysyä asioita heiltä.