Pieksämäen uimahallin suihkutiloissa ja Leppävirran Vesileppiksessä legionellabakteerien määrä ylitti syksyn aikana sallitun raja-arvon. Tilanne paljastui yhden ihmisen sairastuttua vakavasti ja sairauden osoittauduttua legioonalaistaudiksi.
Nyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on kertonut, että sen tarkastamissa vesinäytteissä ei alustavan tiedon mukaan ole legionellabakteeria enää lainkaan. Uimahallin käyttäjät voivat olla huoletta. Uimahallin allasosastolla bakteerien määrä ei lisääntynyt. Allasosastosta otetaan vesinäyte joka päivä. Sen sijaan peseytymistiloista ei ole vaadittu näytteiden ottoa. Nähtävästi on pidetty epätodennäköisenä, että legionellaa olisi suihkuvedessä.
Tehdyt toimenpiteet bakteerin häätämiseksi ovat tehonneet. Uimahallin suihkutilan vesijohtojärjestelmässä on tehty tehoklooraus, veden lämpötilaa on nostettu, vettä on juoksutettu ja suihkujen termostaatit ja suihkupäät on vaihdettu. Uimahalli ottaa vielä käyttöön bakteereja tappavan UV-laitteen, jota voi pitää jo varmistuksen varmistuksena.
Uimahallin käyttäjät voivat olla huoletta.
Uimahallissa ei ole laskettu säästösyistä veden lämpötilaa, joten se ei ole ollut syynä legionellabakteerien runsastumiseen.
Tämän vuoden alusta on tullut voimaan talousvesiasetus, joka perustuu EU:n uuteen juomavesidirektiiviin. Kuntien terveysvalvonnassa aletaan kiinnittää legionellabakteeriin erityistä huomiota.
Etukäteen määritellyissä tiloissa täytyy tehdä vesijärjestelmien riskiarviointia. Sitä tehdään esimerkiksi sairaaloissa, uimahalleissa ja hotelleissa.
Riskinarvioinnissa rakennuksen vesijärjestelmästä olevien tietojen perusteella arvioidaan, onko riski legionellan esiintymisestä kasvanut. Jos niin on, rakennuksen omistaja voidaan velvoittaa kylmän veden ja lämpimän käyttöveden lämpötilojen tarkkailuun ja legionellatilanteen seuraamiseen näytteiden avulla. Yleisesti ottaen vesijärjestelmiä tulee käyttää, huoltaa ja puhdistaa säännöllisesti.
Uima-allasveden riittävä klooripitoisuus hillitsee legionellabakteerien kasvua.