Afrikan alkuperäiskansoilla on paljon ajatuksia herättävä tapa pyydystää apinoita. Metsästäjät tietävät, että apinoiden herkkua ovat vesimelonin siemenet. Niinpä ansaksi riittää meloni, jonka kylkeen on tehty juuri ja juuri apinan kädenmentävä reikä.
Kun apina työntää kätensä reiästä melonin sisälle ja hamuaa kouransa siemeniä täyteen, ei nyrkki enää mahdukaan tuosta reiästä ulos. Apina on jäänyt kiinni ansaan.
Luonnollisesti se pystyisi vapautumaan ansasta, jos vaan laskisi nuo siemenet kädestään, mutta ahneuksissaan se ei niin tee. Tuon ansan kavaluus piilee siinä, että sen käyttövoimana on ahneus ja mieliteko.
Uutena vuotena moni meistä pyrkii elämänmuutokseen ja ehkäpä lupausten siivittämänä pyrkii parempaan elämään.
Jokainen lupauksia tehnyt kuitenkin tietää, kuinka vaikea niistä on pitää kiinni. Silloinkin kun sydämestämme toivomme ja koko mielellämme tahdomme muutosta, voi lupausten lunastaminen osoittautua haastavaksi.
Se johtuu siitä, että vaikka meillä ihmisillä on käytössämme tietoa ja valistusta, eivät ne aina ohjaa käyttäytymistämme. Monesti teemme asioita tottumuksesta ja jatkamme tapojamme, vaikka tietäisimme ne haitallisiksi ja jopa vaarallisiksi.
Ihmiselle on tyypillistä, että arkisista ja rutiininomaisista asioista tulee automaattisia. Siis sellaisia, joita teemme ajattelematta ja ilman harkintaa. Yksinkertaisimmillaan ne tarkoittavat vaikkapa aamukahvin keittämistä: luulenpa, että useimmat meistä ei asiaa sen kummemmin mieti ja se toimi onnistuu vaikka puolinukuksissa.
Tavat eivät ole automaattisesti huonoja, sillä tällä tavoin aivomme vapauttavat tilaa muille tärkeämmille mietteille. Ilman rutiineja elämä olisi mahdotonta, sillä silloin joutuisimme miettimään jokaista asiaa ja kädenliikettä aina erikseen. Rutiinit tuovat elämään ryhtiä, vapautta sekä sujuvuutta ja niiden varaan lopulta rakennamme arkipäivämme.
Näin vuoden alussa moni ihminen toivoo uudelta vuodelta uutta alkua – monet meistä yrittävät murtaa haitallisiksi tai huonoiksi kokemiaan tapoja. Tottumukset ovat kuitenkin tiukassa ja niitä voi olla vaikea muuksi muuttaa. Lakot, dieetit ja kuurit voivat tehdä terveydelle toki hyvää, mutta ne sellaisenaan eivät johda muutokseen.
Muutokseen johtaa ainoastaan se, että pystymme luopumaan haitalliseksi kokemastamme tavasta. Jos apinan on vaikea päästää irti niistä mieluilemistaan siemenistä, voi meille olla yhtä vaikeaa luopua omista tavoistamme. Onneksi tehtävä ei kuitenkaan ole mahdoton, vaikka tahtoa se kysyykin.
Taannoin mediassa tuli vastaan kampanja, jonka iskulause oli ”ei tippa, vaan tapa”. Siinä luonnollisesti varoitettiin alkoholin liikakäytön vaaroista. Siihen ajatukseen kuitenkin kätkeytyy myös ihmiselämän monen keskeisen ongelman ydin: usein elämän haasteiden takana on tapa ja tottumus. Se ei koske ainoastaan alkoholia tai muita haitallisia aineita, vaan monesta hyvästäkin asiasta voi tulla ansa, jos se saa elämässämme tottumuksen muodon ja alkaa liiaksi hallita elämäämme. Siksi omia tapoja ja rutiineja on syytä tarkastella ja miettiä, ovatko ne elämässä hallitsevassa asemassa ja miten ne vaikuttavat.
Alkuvuosi on otollista aikaa omien tottumusten tarkastelulle, mutta paras päivä muutokselle on tänään. Ratkaisevaa ei ole se harppaus, jonka teet huomenna vaan se pieni askel, jonka tänään teet.