Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Koviksen kolumni Mieleen jääneet 2022

Tähän alkuun piti tulla tuokiokuvia, tunnelmia ja arvioita uudesta harrastuksesta. Olisin listannut käyntikerrat ja kustannuksen per kilometri. Näin ei päässyt käymään, ei tullut minusta tykillä ammutun ensilumen ladun hiihtäjää. Joku namikka vielä Uhomäelle on tulossa jostakin.

Viimeksi olen hiihtänyt Taivaan Isän tekemällä luomulumella 1970-luvulla, sen aikaiset hiihtohousutkaan eivät toimine tekolumella. Kiireettömänä ihmisenä en onneksi ehtinyt uusia hiihtovarusteita, enkä uusi. Pitäkää porakaivonne ja altaanne, kunhan pidätte myös Pieksäjärven suihkulähteen pumput käynnissä.

Vuoden tärkein tehtävä oli toistuvasti äänestää, montako Nykästä tarvitaan vaihtamaan sähkölamppu. Jospa vaihtaisivat virkoja keskenään, kun tuntuvat tietävän miten ne pitäisi hoitaa.

Siitä huolimatta Vangasjärven rantaraitti valmistui mukavaksi lisäksi kantakaupunkilaistenkin käyttöön. Raitti on helppo kävellä ja avaa monelle uusia näkymiä järven taakse. Rannalle vedettyjen veneiden paljous ja sattumanvaraisen näköinen sijoittelu näytti erilaiselta. Kauneusvirhe on hienon ulkoliikuntapaikan vieressä olevat, ajan liikaa patinoimat uimarannan pukukopit. Uusimisrahat löytyisivät vähentämällä asianajokuluja. Naaralle valmistui myös uusi leikkikenttä, jonka virallinen testaajamme Neela (6 v) hyväksyi käytettäväksi arvosanalla ihan kiva.

Saimme käyttöön kevyen liikenteen väylän Kangaskadun viereen ja uusitun risteyksen Vanhalle Mikkelintielle. Risteyksen liikennettä seuraamme keittiön ikkunasta, varsin mielenkiintoisia tulkintoja kuljettajilla on uudesta järjestelystä. Haaviston Seppo voisi tehdä ohjeen, tai peräti opetusvideon, väistämisvelvollisuuksista ja vilkun käytöstä. Kokonaisuutena projekti jää vain niukasti plussan puolelle, koska tekemisen hurmiossa kaatoivat parvekkeemme kohdalta neljä koivua. Anakin kaksi olisi voinut säilyttää silmien iloksi ja lie niissä vieraillut ainakin valkoselkätikkoja, liito-oravia ja pandoja. Käpytikoilta vietiin rummutteluvalaisimet jo aiemmin, virhe.

Asematunnelin työt etenevät, mutta odotussalin ovet ovat suljettuina. Pitäisikö lisätä suunnitelmiin tunnelille haara Veturitorille? Ne junanvaihtoa odottelevat turistit, jotka eivät mene Uhomäelle hiihtämään, voisivat tepsutella kuivin jaloin ihastelemaan Veturitoria ja vaikkapa kahville. Harmittavasti myyntipaikkoja ei ole kaikille niille sadoille, jotka kahvilan heti perustaisivat. Tämä ratkaistaisiin louhimalla tunnelia paikoitellen leveämmäksi, jolloin niihin voitaisiin tehdä useita kahvioita. Nämä voisivat olla auki 24/7, kun Veturitori ei ole. Jokunen laulu saattaisi jäädä tekemättä, mutta turistit kiittäisivät ja mopopojat moittisivat, kun mummoja pyörii harrastustiloissakin jaloissa.

Jännitystä riitti Prisman parkkipaikan reunalla, kun siihen kaivettiin iso aidattu kuoppa. Näytti ihan alkavalta rakennustyömaalta. Missään ei kerrottu mitä siihen on tulossa, pakko oli seurata tilannetta päivittäin. Eräällä kauppareissulla montun reunalle oli ilmestynyt teräksinen, kolmion muotoinen, ilmiselvästi valuun tuleva häkkyrä. Heti arvasin ja kilautin kavereillekin, että toteemi tulee.

Milloinkahan Cittari havahtuu, että heillä on pihassa vain muutaman metrin korkuinen kaksitolppainen töpö. Ehdotan tilalle 258 m korkeaa ropellipäistä yksitolppaista, niitä on muutenkin liikkeellä.

Kirjoittaja on Jorma Kovalainen, satunnainen rakennustöiden valvoja.