Tänään on loppu lähellä. Kuluva vuosi vetelee jo viimeisiään. Sananmukaisesti tänään pitäisi elää kuin viimeistä päivää.
Mutta eihän tässä nyt vielä toivottavasti kuolemassa olla, eikä onneksi edes kuoleman kielissä. On vain eletty tätä elämää yhden vuoden verran vähemmäksi. Toisilla se on sujunut paremmin kuin toisilla. Joillakin on mennyt huonommin ja sen vuoksi uudesta vuodesta aina toivoo entistä parempaa, myös heille niin kuin itselleenkin.
Moni asia muuttuu vuoden vaihtuessa, vaikka niitä ei heti aamulla silmät avatessaan välttämättä edes huomaisi. Vuodenvaihteessa ihmisten elämään tulee kuitenkin monia muutoksia.
Yksi uudistus on esimerkiksi sähkövähennys ja sähkötuki, koska monessa taloudessa ovat päässeet tunteet kuumenemaan korkean sähkön hinnan vuoksi. Ensi vuonna sähkölaskuun saa tukea joko verottajalta tai Kelalta jos tammi-huhtikuun sähkölaskut ovat yhteensä yli kaksi tuhatta euroa, tai pienituloisilla yli 400 euroa.
Myös bussilippujen hinnat alenevat ja tammi-huhtikuun ajan kertaliput sekä paikallisliikenteen lippujen hinnat esimerkiksi Pieksämäellä ovat kymmenen prosenttia edullisempia. Taustalla on arvonlisäveron poisto, joka näkyy lippujen hinnoissa alkuvuoden aikana. Lisäksi työeläkkeet nousevat ja tuloverotukseen tehdään indeksitarkastus kaikilla tulotasoilla.
Asuntovelallisille alkava vuosi tarkoittaa, että he jäävät omilleen kun asuntolainan korkovähennys poistuu kokonaan vuoden alusta alkaen.
Merkittävin uudistus ensi vuoden alusta on soteuudistus ja uusien hyvinvointialueiden toiminnan käynnistyminen. Tässäkään tapauksessa muutos ei ole heti aiheuttamassa suuria mullistuksia eteläsavolaisten arjessa. Hyvinvointialueelle siirryttäessä palvelupisteet ja toimipaikat säilyvät ennallaan myös Pieksämäellä.
Sen sijaan erilaiset häiriöt esimerkiksi järjestelmissä ovat melko todennäköisiä ja ne voivat aiheuttaa ruuhkaa palveluissa. Esimerkiksi Etelä-Savon hyvinvointiyhtymä Eloisa siirtyy heti alussa tehostettuun seurantaan ja suurimmat riskit liittyvät tietojärjestelmien toimintaan sekä tammikuun puolivälissä tapahtuvaan ensimmäiseen palkanmaksuun.
Soteuudistus on yksi Suomen historian merkittävimmistä hallinnollisista uudistuksista. Virallisesti sen tavoitteena on muun muassa turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä palvelustoimen palvelut sekä parantaa niiden saatavuutta ja saavutettavuutta. Tavoitteet ovat oikeat ja toivottavasti niin myös tulee tapahtumaan. Monenlaisia uhkakuvia kuitenkin leijuu ilmassa ja yleensä ne liittyvä rahaan.
Hyvinvointialueen ensi vuoden budjetti ja seuraavien vuosien suunnitelmat on jouduttu tekemään hyvinkin sumuisessa tilanteessa. Etelä-Savon hyvinvointialueen Eloisan johtaja Santeri Seppälä totesi joulukuun budjettivaltuustossa, että ilman merkittävää lisäystä soterahoitukseen edessä on vain paljon ikäviä muutoksia palveluihin. Toivottavasti niin ei pääse käymään, mutta valitettavasti muutokset ovat enemmän kuin todennäköisiä. Nykyisessä taloustilanteessa ne ovat enemmänkin väistämättömiä ja tilanteeseen kannattaa asennoitua oikein jo hyvissä ajoin.
Aasiat aina jotenkin ratkeavat, hyvin tai huonosti tai hyvin huonosti. Juuri sen vuoksi toivomme parasta mutta varaudumme pahimpaan.