Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Pääkirjoitus Suojalasit silmille myös ilotulitusta katsottaessa

Tämä päivä ja samalla kulunut vuosi päättyy monessa paikassa tänään ilotulitukseen. Se on yleensä kaunista katseltavaa, mutta onnettomuuden sattuessa kohdalle se on vähemmän mukavaa nähtävää.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin torstaina julkaisema tiedotteen mukaan ilotulitteiden aiheuttamat silmävammat lisääntyivät jo kahtena vuonna peräkkäin. Esimerkiksi viime vuodenvaihteessa yhteensä 21 henkilöä sai silmävamman, kun vuotta aikaisemmin silmävammoja oli 11 kappaletta ja vuotta aiemmin vain viisi.

Kannattaa muistaa, että ilotulitteet ovat räjähteitä ja niiden käyttäminen on sallittua vain täysi-ikäisille.

Ilotulitteiden aiheuttamat vammat voitaisiin parhaiten välttää käyttämällä suojalaseja. Ne ovat pakollisia ilotulitteiden ampujille, mutta niiden käyttöä suositellaan myös ilotulitusten katsojille. Esimerkiksi viime vuonna noin puolet silmävamman saaneista oli ilotulitusten katsojia. Lisäksi osa vammautuneista oli lapsia ja nuoria.

Silmävammojen määrä on aikojen vaihtuessa laskenut. Esimerkiksi ennen nykyisen lainsäädännön tuomia rajoituksia vuonna 2010 silmävammojen lukumäärä oli huomattavasti suurempi kuin nykyisin.

Kannattaa muistaa, että ilotulitteet ovat räjähteitä ja niiden käyttäminen on sallittua vain täysi-ikäisille. Tässä korostuu vanhempien vastuu, sillä ilotulitteita ei missään nimessä saa antaa lasten tai nuorten käsiin. Lisäksi kannattaa muistaa riittävä turvaetäisyys ja vanhempien täytyy huolehtia, että lapset pysyvät raketeista ja muista paukuista riittävän kaukana. Käyttöohjeet on myös syytä lukea tarkkaan ja toimia niissä annettujen ohjeiden mukaisesti.

Pieksämäen Lehti toivottaa kaikille hyvää ja entistäkin parempaa sekä turvallista uutta vuotta 2023.