Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Mielipiteet | Menestyvä itäinen Suomi tuo turvaa koko Suomelle

En olisi uskonut vielä vuosi sitten, että esikouluikäinen lapseni kyselee minulta ennen kouluikää mitä sota on, tuleeko se meille ja kuoleeko sodassa.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan meidän kaikkien turvallisuuden tunnetta on koeteltu ja lapseni kysymykset lienevät käyneen myös monen muun ajatuksissa. Onhan turvallisuuden tunne on perustarpeitamme.

Itä-Suomessa me voimme vahvistaa turvallisuuden tunnetta huolehtimalla siitä, että koko itäinen Suomi pysyy elinvoimaisena, asuttuna ja vetovoimaisena. Jaamme parhaillaan menestyksen kortteja eri puolille Suomea ja itäisen Suomen käsi on heikko.

Siinä missä tuulivoima on nosteessa Suomessa, ei itäiseen Suomeen juuri voimaloita nouse maanpuolustuksellisista syistä. Jo pelkästään Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueilla tutkavaikutukset estävät maakuntaliittojen arvion mukaan yli 850 teollisen luokan turbiinin rakentamisen.

Kun yhden teollisen luokan turbiinin investointikustannus on yli 7 miljoonaa, puhutaan yhteensä vähintäänkin noin kuuden miljardin investoinneista, mitkä pelkästään Kaakkois-Suomelta menee ohi suun. Puhumattakaan kiinteistöveroista, jotka varovaisenkin arvion mukaan tekevät tuulivoimalan 20-vuoden elinkaaren aikana vähintään noin 340 miljoonaa euroa. Nämä kiinteistöverot ovat suoraan kunnilta pois.

Varmasti jokainen voi huokaista helpotuksesta, kun meillä on toimiva ilmavalvontatutkajärjestelmä. Turbiinit aiheuttavat tutkien toimintaan katvealueita ja kannamme ylpeänä osaamme Suomen ilmatilan vartijana. Tämä kuitenkin kaventaa menestymisemme mahdollisuuksia tulevaisuudessa ja suorien rahallisten tappioiden lisäksi, myös suuret energiaa tarvitsevat investoinnit sijoittunevat alueille, joissa on uusiutuvaa energiantuotantoa.

Siksi meidän on pidettävä yhdessä huoli siitä, että päätöksenteossa meidän, itäisen Suomen, ääni kuullaan ja elinvoiman mahdollisuudet tulevaisuudessa turvataan. Tämä tarkoittaa muun muassa olemassa olevien rata- ja tieyhteyksien parantamista ja kuntoon saattamista, sekä tietoliikenneverkkojen rakentamista. Myös Suomen kantaverkkoa pitää kehittää ja vahvistaa ennakoivasti itäisessä Suomessa. Tähän tarvitaan kunta- ja maakuntarajat ylittävää yhteistyötä ja edunvalvontaa.

Menestyvä itäinen Suomi luo turvaa koko Suomelle. En halua edes kuvitella, minkä viestin näivettyvä ja tyhjenevä itäinen Suomi Venäjälle antaisi.

Jenni Oksanen

eduskuntavaaliehdokas (kok.), diplomi-insinööri, aluesuunnittelupäällikkö