Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Koronarokotteen tehosteannos kannattaa ottaa

Koronaepidemia on edelleen voimissaan ja tautiin sairastuneita on runsaasti, vaikka koronasta ei enää ole niin paljon esillä kuin aikaisemmin. Valtaosa lienee kohta jo sairastanut koronan ainakin yhden kerran ja monille se on tullut omalle kohdalle ainakin kahdesti. Reilun kahden vuoden aikana suomalaiset ovat tottuneet tilanteeseen ja nykyään korona aiheuttaa suurimmalle osalle sairastuneista enää hyvin lieviä oireita. Eli koronasta selviää yleensä melko vähällä, vaikka se tarttuukin ihmisestä toiseen aikaisempaa herkemmin.

Suomalaiset ovat kiitettävästi ottaneet koronarokotteita ja niiden avulla moni on saanut riittävän suojan pahemmalta tautimuodolta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kannustaa kaikkia, joille suositellaan koronarokotteen talven tehosteannosta, ottamaan rokotuksen mahdollisimman pian. THL:n mukaan talven tehosterokote suojaa ikääntyneitä ja muita riskiryhmäläisiä vakavalta koronataudilta ja kuoleman riskiltä. Suomessa on annettu reilut 600 000 varianttiräätälöityjä koronan talven tehosteannoksia. Annettu suositus koskee kuitenkin noin kahta miljoonaa ihmistä, joten melkoinen joukko ei ole vielä käynyt hakemassa omaa tehosteannostaan.

Talven tehosterokote suojaa ikääntyneitä ja muita riskiryhmäläisiä vakavalta koronataudilta ja kuoleman riskiltä.

Yli kolme kuukautta sitten koronan sairastaneet ovat saaneet siitä lisäsuojaa vakavaa tautia vastaan. Riskiryhmiin kuuluvien kannattaa siitä huolimatta ottaa tehosteannos.

Samaan aikaan kannattaa ottaa myös influenssarokotus, joka vähentää influenssasta johtuvia jälkitauteja, kuolemia sekä riskiä joutua sairaalaan tai muuhun laitoshoitoon.

Monet rokotuspisteet ovat joulun pyhinä ja välipäivinä kiinni. Siksi on syytä pitää kiirettä.