Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Mielipide | Kouluihin draamaa ja luovaa kirjoittamista

Julkisuudessa puhutaan siitä, miten koululaiset oireilevat ja opettajat uupuvat. Ratkaisuksi esitetään lisää erityisopettajia ja koulupsykologeja sekä tunnekasvatusta ja elämänhallintataitoja oppiaineiksi. Maailman draama- ja teatterikasvatuksen päivän 27.11. kunniaksi nostamme nämä entuudestaan tutut keinot avuksi kouluissa havaittuihin ongelmiin ja pahaan oloon.

Draamaopetuksessa käsitellään elämänalueita, joita tiede tai oppiaine ei pysty tunnetasolla kohtaamaan. Draamakasvatuksen ja luovan kirjoittamisen yhdistelmän voima on siinä, että se antaa tilaisuuden tarkastella mieltä, maailmaa ja vuorovaikutustilanteita turvallisesti eri näkökulmista.

Kun opetussuunnitelmia uudistettiin, draama haluttiin mukaan. Nykyisissä opetussuunnitelmissa draamakasvatus mainitaan toistuvasti, mutta kun se ei ole oppiaineena, se jää yksittäisten koulujen resurssien ja arvovalintojen puristuksiin.

Olisiko aika tuoda draama ja luova kirjoittaminen oppiaineeksi?

Esimerkki kokeilusta: Kotkassa tehtiin Digitaalinen Lönnrotin reppu -projektissa kolmen alakoululuokan kanssa kokonaisvaltainen draamaprojekti. Lapset kirjoittivat Petri Pietiläisen johdolla omista aiheistaan hahmot, minkä jälkeen niistä tehtiin seikkailunäytelmä, jota hiottiin ja harjoiteltiin. Mukaan tuli kuvataiteilija tekemään lasten kanssa hahmoille naamareita, tanssitaiteilija auttamaan sekä liikkumisessa että tansseissa ja musiikkipedagogi tekemään rumpumusiikkia. Kolme näytelmää esitettiin lastenoikeuksien viikolla kulttuuritalo Kyminsuussa. Kaikki oppilaat olivat mukana. Mitä he oppivat projektista?

He oppivat miettimään mm. sen, millainen hahmo he haluavat olla, miten hahmo tuntee, toimii ja puhuu, mitä he haluavat näytelmässä tapahtuvan ja miten yhdessä tehdään esitys. Lopuksi he voittivat pelkonsa menemällä suurelle näyttämölle noin 200 katsojan eteen. Näin luovan kirjoittamisen ja draaman yhdistämisellä saavutetaan sosiaalista ja henkistä hyvinvointia rakentava oppimistapa, jossa yhdessä toimiminen ja kokemuksellisuus syrjäyttävät kilpailun, omien merkitysten auki kirjoittaminen ja tunteiden käsitteleminen syrjäyttää välinpitämättömyyden, yhteinen projekti yhdistää ja luo iloa ja tulevaisuususkoa.

Vaalien jälkeiseltä hallitukselta toivomme rohkeutta ja kaukonäköisyyttä viedä draama ja luova kirjoittaminen vihdoinkin kouluihin oppiaineeksi!

Piia Kleimola ja Petri Pietiläinen

Kleimola on teatteritoimija, luovan alan yrittäjä sekä eduskuntavaaliehdokas (vas.) Kouvolasta ja Pietiläinen on tietokirjailija, lastenkulttuurin tekijä ja eduskuntavaaliehdokas (vihr.) Kotkasta.